Wat je vooral wel moet doen in Thailand

2015-10-24 09.30.58In m’n vorige blog deelde ik m’n mening over wat je zeker niet moet doen in Thailand: op excursie gaan waarbij mensen worden neergezet als dierentuinattractie. Deze keer deel ik graag een goed alternatief, waar ik in m’n vorige blog ook al kort naar verwees: eco-resort Chai Lai Orchid, in de buurt van Chiang Mai. De laatste paar dagen verbleven we daar en het is een ontzettend mooi concept waar ik nog steeds erg enthousiast over ben.
Toen we nog in Bangkok waren, moesten we nog een hotel boeken om in te verblijven in Chiang Mai. De vliegtickets hadden we al wel geboekt, maar het hotel nog niet. Toen ik door de Lonely Planet bladerde zag ik een kader met daarin beschrijvingen van een aantal “country escapes” en ons oog viel op Chai Lai Orchid. De redenen? In het kort: ze hebben olifanten en ze hebben er een project lopen voor lokale vrouwen en meiden die het risico lopen verkocht te worden als seksslavinnen.

2015-10-22 16.09.56Olifanten zijn een grote bron van inkomsten in Thailand en worden helaas vaak slecht behandeld. Toen we bij Chai Lai waren zagen we daar ook direct een aantal voorbeelden van. Vanuit het café van Chai Lai hadden we uitzicht op de rivier, maar ook zagen we regelmatig olifanten voorbij komen die toeristen droegen. Daar is op zich niks mis mee, maar wel als deze toeristen in metalen stoelen zitten. Bij Chai Lai kun je ook een tochtje op een olifant maken, maar dan zonder zadel. Ook zijn ze bezig met een crowdfunding actie om de olifanten met de metalen stoelen over te kopen zodat ze een mooi leven bij Chai Lai kunnen krijgen. Lees hier meer over de manier waarop Chai Lai met hun olifanten omgaan en hun visie op olifanten & tourisme.

Chai Lai Orchid werkt samen met de organisatie Daughters Rising om lokale vrouwen en meiden die het risico lopen verkocht te worden als seksslavinnen te helpen. Het gaat hier met name om etnische minderheden in Thailand uit Birma. Aangezien deze migranten worden gezien als illegaal, worden ze uitgesloten van onderwijs, gezondheid en werk. Chai Lai Orchid helpt ze op de volgende manieren:

  • De vrouwen worden door Chai Lai getraind in de verschillende onderdelen die komen kijken bij het toerisme. Zij werken dus bij het resort en krijgen hier ook een eerlijk loon voor.
  • Naast een eerlijk loon krijgen de vrouwen ook hulp bij extra uitgaven zoals onderwijs, medicijnen, voedsel en onderdak.
  • Ze krijgen onderwijs op het gebied van gezondheid, voeding, mensenhandel en hun rechten.

Ik vind het een ontzettend gaaf project en ik ben blij dat ik er m’n steentje aan heb kunnen bijdragen, ook al is dat met geld. Ik vind het supertof om dit soort initiatieven te kunnen steunen tijdens m’n vakantie en ik hoop dit in de toekomst zeker vaker te kunnen doen. Een resort zoals Chai Lai Orchid kun je vertrouwen als het gaat om menselijkheid en duurzaamheid (lees hier meer over hun “eco practices”) en ook zij bieden een excursie aan om te kijken hoe het eraan toe gaat bij hill tribes. Wat mij betreft is dit een goed alternatief voor de excursies waarbij hill tribe mensen worden uitgebuit. Daarmee kun je deze lokale gemeenschappen echt ondersteunen en tegelijkertijd wat leren van mensen die op een andere manier leven dan jij.

En ik sluit deze blog graag af met een foto van één van de super schattige katten van Chai Lai Orchid. 🙂

2015-10-24 09.05.34

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s