De minder leuke kant van zelfhulpboeken

De laatste tijd ben ik erg into zelfhulpboeken, oftewel self empowerment boeken. Ik denk momenteel veel na over hoe ik m’n leven vorm wil geven en deze boeken helpen me daarbij om hier verder over door te denken. Ook vind ik het fijn om meer te lezen hoe ik m’n leven kan verbeteren. Ik ben een denker en ik vind het fijn om de informatie uit die boeken in me op te nemen zodat het bijdraagt aan het denkproces waar ik in zit. Toch heb ik ook moeite met sommige zelfhulpboeken. Sommige van die boeken dragen de idee uit dat als je maar hard genoeg werkt je alles kunt bereiken wat je wilt. Zo zwart-en-wit is het volgens mij niet. Ik wil dit illustreren aan de hand van een boek dat ik een paar weken geleden heb gelezen.

Een paar weken geleden las ik het boek The Morning Miracle van Hal Elrod. Hij was betrokken bij een auto-ongeluk en was daardoor bijna dood geweest. Ook verloor hij acht jaar na dat ongeluk zijn bedrijf en zijn huis, waardoor hij depressief thuis zat. Een vriend van hem raadde hem aan om dan in ieder geval ’s ochtends te sporten om weer wat meer ritme in zijn dag te krijgen. Daar is The Miracle Morning uit geboren. Hal heeft namelijk zijn leven op de rit kunnen krijgen hierdoor. The Miracle Morning is een uur waarin je voor de helft werkt aan de persoon die je wilt worden om een goed leven te hebben en voor de andere helft het creëeren van dit leven. Het bestaat uit zes gedeeltes: stilte, positieve gedachten, visualiseren, bewegen, lezen, en schrijven. Door dit te doen start je dag meteen goed en kun je er tegenaan.

Ik heb het nog niet geprobeerd, maar ik kan me inderdaad voorstellen dat het veel positiviteit geeft. Het idee zelf vind ik goed, maar de manier waarop het boek is geschreven niet. Het leest sowieso als een advertentie, wat niet echt prettig leest. Daarnaast is het enorm zwart-en-wit geschreven: als je dit doet, kun je alles bereiken wat je wilt. Hal’s eigen ervaring is dat hij hierdoor zijn inkomen heeft kunnen verdubbelen en er veel succes mee heeft kunnen behalen. Positief denken is volgens hem daarom erg belangrijk. Ik kan me voorstellen dat positief denken enorm kan helpen om te bereiken wat je wilt. Toch vergeet hij daarbij dat er concrete obstakels kunnen zijn waardoor het een stuk lastiger is om te bereiken wat je wilt. Factoren als de plek waar je geboren wordt, je geslacht, je etnische achtergrond, je seksuele voorkeur en je leeftijd spelen allemaal een rol. De positie die je wel of niet inneemt in de maatschappij is van belang. Dat wil niet zeggen dat je die obstakels niet kunt overwinnen, wel dat het voor sommige mensen gewoon lastiger is. De factoren die mij voordelen geven zijn: dat ik wit, hoogopgeleid en gezond ben en dat ik in een welvarend land geboren ben. Daardoor heb ik privileges en middelen om te komen waar ik wil. Maar iemand die bijvoorbeeld in Tanzania geboren is heeft het al een stuk lastiger. En dat is wat door mensen als Hal vergeten wordt. Die achtergrond heeft wel degelijk invloed.

Een ander punt vind ik dat dit soort boeken je de idee geven dat als je niet genoeg doet om hogerop te komen, het ook meteen je eigen schuld is. Dat is een gevaarlijke gedachte volgens mij. Het boek The Secret van Rhonda Byrne was een enorme hit en gaat uit van de idee dat als je maar positief denk je ook een mooi leven voor jezelf kunt creëeren. Er is wat mij betreft niks mis met positief denken, maar wat als je kanker hebt en het je niet lukt om die te verslaan ondanks dat je positief denkt? Of wat als je helemaal niet positief denkt? Heb je het dan aan jezelf te danken dat je de kanker niet overleeft? Ik vind dat best gevaarlijke gedachten die absoluut geen recht doen aan de omstandigheden waar mensen in zitten of in terecht komen. Er is niks mee om door positief te denken te bereiken wat je wilt, maar laten we ons er bewust van zijn dat sommige mensen meer obstakels hebben dan andere mensen. En laten we elkaar helpen om die obstakels te overwinnen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s