17 mei: Internationale dag tegen homo-, trans-, en bifobie

Vandaag, 17 mei, is International Day Against Homophobia, Transphobia & Biphobia (IDAHOT). Deze dag is bedoeld om discriminatie en geweld tegen homo’s, lesbiënnes, biseksuelen, transgender mensen, interseks mensen en mensen die buiten de heersende seksuele en gender normen (denk aan: man, vrouw, hetero) vallen, aan de kaak te stellen (lees hier meer over LGBTI mensen). Hiermee hoopt de organisatie de aandacht van politici, media, opiniemakers en het algemene publiek te trekken om actief aan de slag te gaan om discriminatie en geweld tegen hen te bestrijden. 17 mei is ooit gekozen om te vieren dat in 1990 door de World Health Organization (WHO) werd besloten om homoseksualiteit niet meer als psychische stoornis te categoriseren. Er zijn veel mensen in allerlei landen die aandacht besteden aan IDAHOT. Om een beeld te krijgen hiervan raad ik je vooral aan om op hun Facebookpagina te kijken.

Nog steeds hebben LGBTI mensen veelvuldig te maken met discriminatie. Hoewel deze groep mensen natuurlijk niet gegeneraliseerd kan worden schijnt het wel zo te zijn dat het in bijna 80 landen illegaal is om lesbisch, homo, biseksueel of transgender te zijn en in minstens 5 van deze landen staat er de doodstraf op. De Guardian concludeert dit uit onderzoek. Ze hebben ook een mapping gedaan van de rechten van LGBTI mensen in een groot aantal landen. Volgens de officiële organisatie van IDAHOT hebben deze mensen te maken met schending van hun rechten op verschillende manieren: stigmatisering, (politie) geweld, repressie van de staat, en moord.

Homo-, trans-, en bifobie raken me, omdat het lijkt alsof het deze mensen onmogelijk wordt gemaakt om zichzelf te zijn. Hoewel ik zelf hetero ben, ken ik verschillende mensen in mijn omgeving die homo. Was dit niet zo geweest dan had dit onderwerp nog steeds m’n aandacht gehad, maar het brengt het natuurlijk wel dichterbij. Ik vind het onverteerbaar dat mensen in elkaar geslagen worden puur om het feit dat ze vallen op iemand van hetzelfde geslacht of omdat iemands gender identiteit niet past bij iemands lichaam.

Ik wil op mijn manier proberen een bijdrage te leveren aan het bestrijden van discriminatie en geweld tegen deze groep mensen. Sinds eind 2013 ben ik lid van de YWCA Nederland (de Y). YWCA staat voor Young Women’s Christian Association en in ongeveer 120 landen zitten één of meerdere nationale en/of lokale YWCA’s. Gezamenlijk zijn zij aangesloten bij de World YWCA. Voor een groot aantal YWCA’s is de C van Christian nog steeds erg belangrijk, maar in Nederland speelt het minder een rol. In oktober van dit jaar zal ik met een aantal Nederlandse Y leden afreizen naar Bangkok (Thailand) om daar de YWCA Nederland te vertegenwoordigen bij de World Council. Deze Council kun je als een soort Algemene Ledenvergadering zien waar terug gekeken wordt op het gevoerde beleid en vooruit wordt gekeken naar de toekomst. Ook wordt er een nieuw wereldbestuur gekozen. Eén van onze doelen als delegatie is om aandacht te besteden aan het thema Sexual Orientation & Gender Identity, exact het thema waar IDAHOT over gaat. We hopen een beeld te krijgen van hoe dit thema een plek heeft binnen de World YWCA en de verschillende nationale en lokale YWCA’s. We zijn op dit moment bezig om dit concreet in te vullen. We denken er bijvoorbeeld om een workshop te gaan geven. Zeker binnen een christelijke organisatie als de YWCA is het een lastig en gevoelig thema, maar wat ons betreft is het een ontzettend belangrijk onderwerp. Daarnaast is het thema van deze World Council Bold and Transformative Leadership en we hopen leiderschap te laten zien door juist dit thema aan te kaarten.

Deze blog sluit ik graag af met een paar zinnen uit het liedje “Born This Way” van Lady Gaga. Hieronder heb ik ook twee uitvoeringen van “Born This Way” toegevoegd.  De bovenste is van Lady Gaga herself. De onderste is van Maria Aragon, die in 2011 viral is gegaan met haar uitvoering. Naast dat het een hele mooie versie is, heeft het een hoog schattigheidsgehalte. 🙂

My mama told me when I was young
We are all born superstars
She rolled my hair and put my lipstick on
In the glass of her boudoir

There’s nothing wrong with loving who you are
She said, ‘cause He made you perfect, babe
So hold your head up,
girl and you’ll go far
Listen to me when I say

I’m beautiful in my way
‘Cause God makes no mistakes
I’m on the right track, baby
I was born this way

Advertenties

2 gedachtes over “17 mei: Internationale dag tegen homo-, trans-, en bifobie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s