Verslag Zinvloed Ontmoet Justin Lee

Foto 08-05-15 21 52 26Afgelopen vrijdag ben ik naar Zinvloed Ontmoet geweest. Zinvloed is een christelijk platform waarop regelmatig prikkelende artikelen verschijnen. Dit platform is gestart vanuit de Evangelische Omroep, maar om heel eerlijk te zijn was ik daar best verbaasd over. Er staan namelijk best vrijzinnige teksten op. Dat vind ik tof om te lezen, maar ik ben benieuwd hoe dat ligt bij de meerderheid van EO’s achterban. Een thema waar op Zinvloed veel over wordt geschreven is sociale gerechtigheid. Daarbij kun je denken aan teksten over het bed-bad-brood akkoord en het asielbeleid. Maar ook spiritualiteit, samenzijn en schoonheid zijn thema’s waar teksten aan worden gewijd. Zeker op christelijk gebied volg ik weinig Nederlandse websites en dit is zo’n beetje de enige die ik graag volg en waarvan ik veel lees.

Afgelopen vrijdag was de eerste Zinvloed Ontmoet, in Ottone in Utrecht. Voor deze avond was de Amerikaanse auteur Justin Lee uitgenodigd. Hij heeft het boek Torn geschreven (in het Nederlands: Verscheurd) over hoe hij er achter kwam dat hij homo is en zijn zoektocht naar een manier om hiermee om te gaan. Justin is namelijk christen. Bijna een jaar geleden heb ik zijn boek gelezen (lees hier de blog die ik er toen over schreef) en ik was dan ook erg blij dat hij naar Nederland kwam. De christelijke blogs en christelijke boeken die ik lees zijn grotendeels van de hand van Amerikanen en de kans om ze te ontmoeten is klein.

De zaal was helemaal uitverkocht dus dat was al een goed begin. Justin werd geïnterviewd door tv-presentator Herman Wegter en ik vond dat Herman dat erg goed deed. De vragen van Herman werden afgewisseld met video-vragen en in de pauze kon je zelf ook vragen opschrijven op briefjes. Helaas konden die niet allemaal aan bod komen, maar waarschijnlijk worden de onbeantwoorde vragen nog beantwoord door Justin in een blog voor Zinvloed. Er zijn veel onderwerpen aan bod gekomen. Mijn eigen interesse is vooral in hoe de kerk om kan gaan met dit thema op een respectvolle manier. Gelukkig heb ik nog nooit meegemaakt dat er in christelijke kringen echt ontzettend negatief werd gereageerd op dit onderwerp, ook al ben ik het niet altijd eens met de mening van sommige christenen. Wat ik mooi vind aan Justin is dat hij de Gay Christian Network (GCN) heeft opgericht, een organisatie die de kloof tussen verschillende meningen rondom homoseksualiteit probeert te dichten. Daarnaast is het ook een safe space voor LGBT mensen. Het overbruggen van die kloof is ontzettend belangrijk en kerken kunnen wat dat betreft absoluut iets leren van hoe Justin dit met zijn organisatie doet. Justin gaf tijdens de avond ook aan hoe belangrijk het is om LGBT mensen hun verhalen te laten verhalen in plaats van over hen te praten zonder dat ze erbij zijn. Ook is het belangrijk dat je het oneens met elkaar mag zijn, maar dat dit niks hoeft af te doen aan je relatie met iemand. Ik vind het ontzettend moeilijk als iemand het niet met me eens is, met name als om sociale gerechtigheid gaat. Ik heb zelf toch altijd wel de wil om iemand te overtuigen van mijn standpunt, maar het gaat de foute kant op als je het in een vriendschap alleen nog maar daarover kunt hebben. Het woord wat daarbij komt kijken is grace. Het is een Engels woord wat ik in dit geval lastig te vertalen vind. Voor mij staat het voor oneens kunnen zijn met elkaar, maar toch een goede relatie kunnen hebben. Het staat voor iemand zien zoals God deze persoon heeft gemaakt. Het staat voor mijzelf zien zoals God mij heeft gemaakt. En dat iedereen meer is dan de ergste fout die ze ooit hebben gemaakt. Grace is wat ik kerken toewens in discussies over homoseksualiteit. Ik hoop ook dat kerken het gesprek aan durven te gaan en ik vond het daarom mooi om te horen tijdens Zinvloed Ontmoet dat er een Nederlandstalige website is ontwikkeld: Verscheurd.nl. Naar aanleiding van het boek van Justin zijn een aantal christenen bij elkaar gekomen en hebben ze deze website ontwikkeld. Naast dat het informatie biedt, zullen er ook seminars gegeven worden in kerken. Supertof dat dit initiatief er is en ik hoop dan ook dat door deze website goede en respectvolle gesprekken kunnen worden gevoerd over dit onderwerp.

Tijdens de pauze raakte ik nog in gesprek met een mevrouw naast me. Zij was door puur toeval terecht gekomen bij deze avond, want ze liep een paar uur eerder langs en het leek haar wel interessant om te komen. Ze was erg verbaasd dat dit nog zo’n lastig onderwerp is in veel kerken. Helaas heb ik het idee dat dit inderdaad nog steeds zo is, maar ik hoop dat de voorspelling van Justin klopt en dat er over 100 jaar op een positieve manier wordt aangekeken tegen mensen met een relatie met iemand van hetzelfde geslacht. Dat zou een mooie vooruitgang zijn. 🙂

Ook wil ik nog noemen dat het gesprek met Justin werd afgewisseld met prachtige muziek van het VreemdelingenCollectief. Het was een mooie avond met veel stof tot nadenken…

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s