Mediavasten

Afgelopen zondag en maandag heb ik op media gevast. Ik deed dit naar aanleiding van de discipelschapscursus die ik volg bij m’n kerk. Ik volg deze cursus, omdat ik m’n geloof verder wil verdiepen en er handen en voeten aan wil geven. De cursus wordt gegeven aan de hand van de driedelige Apprentice serie van James Bryan Smith. In de kern gaan deze drie boeken over: wie is God, wat betekent het om christen te zijn en wat betekent het om te leven in een gemeenschap als onderdeel van Gods koninkrijk. In elk hoofdstuk wordt gekeken naar de false narrative (het ‘foute verhaal’) en Jesus’ narrative (“Jezus’ verhaal”). Ik volg op dit moment deel twee van de cursus, waarbij we kijken naar onderwerpen als: gastvrijheid, boosheid, liegen, je zorgen maken, veroordelen van anderen en lust. Aan elk hoofdstuk is een geestelijke oefening gekoppeld. Deze week ging over lust en de geestelijke oefening die daarbij hoorde was: mediavasten. De koppeling van deze oefening met dit thema is dat lustgevoelens moeilijk zouden zijn te overwinnen en dat dit voor mediavasten ook geldt. Ik kan eerlijk bekennen dat ik enorm opzag tegen deze oefening. Ik moest namelijk niet alleen vasten op internet, maar ook op kranten, tijdschriften, muziek en games. Eigenlijk het enige dat wel mocht waren boeken. Ik koos bewust om dit op een zondag en maandag te doen, omdat ik het niet te moeilijk en ook niet te makkelijk wilde maken. Een heel weekend leek me bijvoorbeeld te heftig, maar twee dagen doordeweeks was te makkelijk geweest aangezien ik overdag werk en ’s avonds vaak iets gepland heb.

Ik zal meteen maar eerlijk bekennen dat ik zowel zondag als maandag het internet heb gebruikt. Op zondag had ik een vergadering en was het puur nodig om praktische redenen. Ik heb daar alleen het hoognodige voor gebruikt (e-mail en de website van de organisatie). Op maandag moest ik werken en daar had ik ook internet voor nodig, voornamelijk vanwege e-mail. Waar ik niet over had nagedacht is dat op m’n werk de radio aanstaat. Achteraf gezien had ik dus misschien beter het hele weekend kunnen vasten in plaats van deze constructie. Ik merkte ook dat ik het maandag moeilijker vond om vol te houden, omdat ik gewoon gebruik maakte van het internet en de radio aan stond..

Buiten de vergadering en m’n werk ging het mediavasten goed. Het is me opvallend goed bevallen. Ik heb op zondag uitgeslapen en ik heb een groot gedeelte van de dag gelezen. De middag werd opgevuld met een vergadering bij de YWCA, een organisatie waar ik vrijwilligerswerk voor doe. Ook heb ik nagedacht over het thema lust. Ik heb het hoofdstuk over dit onderwerp doorgelezen en een boek over hoe een gezonde christelijke ethiek rondom seksualiteit eruit ziet. Over dit boek (Damaged Goods: New Perspectives on Christian Purity van Dianna Anderson) zal ik later deze week ook een blog schrijven. Het was in ieder geval heerlijk om niet al die ruis te hebben en offline te zijn. Ik merkte op maandag dat ik meer uitgerust en met meer energie op m’n werk kwam dan normaal. Ik ben dan ook van plan dit daarom zeker vaker te gaan doen, met name op zondag. Ook ben ik best trots op mezelf dat dit me is gelukt. Ik heb nogal de neiging om tegen mezelf te vertellen dat ik iemand ben die te snel opgeeft, maar dit is toch maar weer het bewijs dat ik toch die doorzetter in mezelf naar boven kan halen.

Advertenties

Een gedachte over “Mediavasten

  1. Pingback: Wanneer ben ik er klaar voor? Een visie op een gezonde christelijke ethiek rondom seksualiteit | SuperSanne

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s