Selma

selma-3Vorige week heb ik de film “Selma” gezien. “Selma” (geregisseerd door Ava DuVernay) is sinds half februari in Nederland te zien, maar de maanden daarvoor had ik er al veel over gelezen aangezien de film al in de Verenigde Staten te zien was. Ik heb uitsluitend positieve dingen gelezen, dus ik was dan ook erg benieuwd. “Selma” is gebaseerd op de historische gebeurtenissen van 1964 en 1965 rondom de strijd voor stemrecht voor elke Amerikaan, ongeacht huidskleur of afkomst. Onder leiding van Martin Luther King Jr. (MLK) werden drie geweldloze marsen georganiseerd, met als doel om van Selma naar Montgomery te lopen (een afstand van ongeveer 50 km). De marsen waren een reactie op onder andere de dood van Jimmie Lee Jackson, een zwarte burgerrechtenactivist die op 27-jarige leeftijd omkwam in Selma bij een geweldloos protest. In die tijd werd het zwarte Amerikanen onmogelijk gemaakt om te stemmen. Twee van de drie marsen werden met geweld neergeslagen door plaatselijke autoriteiten, waarbij er ook mensen zijn omgekomen. Die eerste mars staat ook wel bekend als Bloody Sunday, vanwege het brute geweld wat er plaatsvond. Bij de derde mars lukte het om Montgomery te bereiken, met zo’n 25.000 mensen. Lees hier meer over deze marsen. Uiteindelijk is het doel van gelijk stemrecht ook behaald.

De film zien was enorm heftig, het was echt onmogelijk om het droog te houden. Ik had momenten tijdens het kijken van de film dat ik me letterlijk fysiek benauwd voelde vanwege de onmenselijkheid waar de activisten mee te maken kregen. De manier waarop zij behandeld werden was zo ontzettend wreed. Er zijn meer zaken die me zijn opgevallen aan de film:

  • De film gaat uiteraard over MLK, maar vooral over alle mensen die deze strijd hebben gestreden. Regisseur Ava DuVernay zei in een interview ook dat de film niet voor niets “Selma” heet. Als het een film over MLK had moeten zijn dan had de film wel “King” geheten. De camera focuste daarom op verschillende mensen en hoe hun heldendaden eraan bij hebben gedragen dat er uiteindelijk een wet voor gelijk stemrecht kwam. Ik moest ook denken aan het boek “How To Change The World” van John-Paul Flintoff. Daarin vertelt de auteur ook dat revoluties zijn veroorzaakt door een groep van mensen, niet door slechts één individu. Aan het einde van de film werden ook wat echte beelden vertoond van de marsen. Dat was ontzettend bijzonder om te zien.
  • De film liet overduidelijk zien hoe zwaar en gevaarlijk het is om in te gaan tegen de status quo. MLK en zijn vrouw en kinderen hadden veelvuldig te maken met bedreigingen en dit trok natuurlijk een zware wissel op het gezin. MLK zag het soms ook niet meer zitten en hem moest ook wel eens moed worden ingesproken. Daarnaast hadden niet alleen zwarte activisten hiermee te maken, maar ook witte activisten. Zowel zwarte als witte activisten zijn vermoord rondom de gebeurtenissen van Selma.
  • Geweldloos protest is niet passief, maar wat mij betreft een ontzettende sterke vorm van protest. Het is ook een hele moeilijke vorm van protest. In de film was er op een gegeven moment een activist die wraak wilde nemen, omdat er meerdere activisten om waren gekomen. Eén van de leiders van de protestbeweging heeft hem ervan overtuigd dat dit niet de juiste weg is, omdat er dan alleen maar nog meer doden vallen. Op die manier wordt het een eindeloze cyclus van geweld wat nooit stopt. Wraak nemen is een makkelijke uitweg, geweldloos protesteren juist niet. Met deze vorm van protest kun je de cyclus van geweld stoppen.
  • De film is gebaseerd op historische gebeurtenissen van de vorige eeuw, maar deze film is eigenlijk ontzettend actueel. Een overduidelijk voorbeeld zijn natuurlijk de gebeurtenissen in Ferguson. De beelden uit Ferguson die het nieuws haalden waren de plunderingen en het geweld, maar het vreedzame protest haalde het nieuws juist niet. Ook de discussies rondom Zwarte Piet kwamen bij mij naar boven. Anti-Zwarte Piet activisten hebben, net als de mensen van Selma, te maken met bedreigingen en de sociale media van tegenwoordig maken dat nog veel erger. Ook doen mensen er alles aan om het imago van anti-Zwarte Piet activisten te belasteren. Dat is iets wat je ook zag bij MLK: elke fout die hij maakte werd uitvergroot of zaken werden verdraaid. Hij deed er dan ook alles aan om elke smet te vermijden. Ook dat zie je nu bij anti-Zwarte Piet activisten. Er is een groepje mensen dat alles aangrijpt om deze activisten in een kwaad daglicht te stellen en waarbij zaken worden verdraaid.

Ik heb zoveel respect voor deze helden. Ik weet niet of ik het lef heb om zo voor m’n idealen op te komen.

Hieronder de trailer van de film zodat je een idee krijgt van de film. Daaronder het lied “Glory” van John Legend en Common, waarmee inmiddels een Oscar en een Golden Globe mee zijn gewonnen voor “Best original song”. De tekst is ontzettend mooi en bijzonder, daarom heb ik een YouTube video eronder geplakt met songtekst. Lees hier een blog van Dianna Anderson en lees hier een artikel van Aliza Worthington waarom dit zo is.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s