Verhalen kunnen de wereld veranderen

Verhalen kunnen de wereld veranderen, dat is iets waar ik zeker van ben. Ik heb het zelf ook ervaren. Daarover later meer, maar de aanleiding dat ik deze blog schrijf is een boek dat ik een aantal weken geleden gelezen heb. Het gaat om Speak: How Your Story Can Change the World van Nish Weiseth. Speak gaat in de kern over hoe je verhalen kunt gebruiken om verandering in de wereld te bewerkstelligen. Nish vertelt hoe Jezus de kunst van verhalen vertellen gebruikte om mensen uit te dagen en om diepere boodschappen naar de oppervlakte te laten komen. Het boek is verdeeld in drie gedeeltes.

1. The Problem: We’re Devided
2. The Solution: Story Changes Hearts
3. The Outcome: Story Changes the World

Nish vertelt in elk hoofdstuk over haar eigen leven, hoe verhalen van anderen haar hebben veranderd en hoe God en Jezus daarin een rol spelen. Elk hoofdstuk wordt afgesloten met een verhaal dat verandering heeft bewerkstelligd bij mensen. Dat kun je zien doordat enkele reacties er ook bij zijn vermeld. Het zijn namelijk allemaal verhalen die van de website A Deeper Story komen, een website die is opgericht door Nish.

Uiteindelijk heeft iedereen een verhaal en zitten mensen complexer in elkaar dan je zelf denkt. Het is heel makkelijk om iemand in een hokje te plaatsen, maar wat gaat er schuil in iemands hart? Nish moedigt mensen met haar boek aan om verder te kijken en open te staan voor andermans verhalen. Dat is ontzettend moeilijk, maar tegelijkertijd hard nodig,

Nu is het tijd voor een verhaal van mij. Het is een verhaal wat ik al vaak heb verteld, maar het blijft voor mij één van de belangrijkste momenten uit mijn leven en het laat zien dat het in ieder geval mijn wereld heeft veranderd.
In de zomer van 2006 stond ik aan het begin van mijn laatste jaar HBO Bedrijfseconomie. Ik vond het een leuke studie, maar toch was het niet echt m’n passie. Ik kon merken aan één jongen in het bijzonder dat hij echt gepassioneerd was over Bedrijfseconomie en dat hij zelfs bereid was daar veel extra vrije tijd in te stoppen. Dat had ik absoluut niet. Ik ben altijd al iemand geweest die veel verschillende dingen leuk vond en daardoor voelde ik me niet zeker genoeg om voor een andere studie te gaan. Er waren wel studies die me leuk leken om te doen, zoals Theater-, Film en Televisiewetenschap, (media)psychologie en Genderstudies, maar ik had er geen “YES”-gevoel bij. Dat gevoel kwam in die bewuste zomer in de vorm van een boek: Desert Flower (in het Nederlands: Mijn woestijn) van Waris Dirie. In het kort: het is een autobiografisch boek waarin Waris vertelt over haar leven van de tijd dat ze nog een jong meisje in een Somalische nomadenfamilie is tot een met de tijd dat ze als vrouw publiekelijk ervoor uitkomt dat ze is besneden. Op twaalfjarige leeftijd vlucht ze, omdat haar vader haar wil uithuwelijken aan een zestigjarige man. Ze belandt in Engeland, wordt een bekend fotomodel en wordt speciaal VN-ambassadeur.

De laatste woorden die Waris uitspreekt in Desert Flower zijn de woorden die me het meest geraakt hebben:

I feel that God made my body perfect the way I was born. Then man robbed me, took away my power, and left me a cripple. My womanhood was stolen. If God had wanted those body parts missing, why did he create them?
I just pray that one day no woman will have to experience this pain. It will become a thing of the past. People will say, “Did you hear, female genital mutilation has been outlawed in Somalia?” Then the next country, and the next, and so on, until the world is safe for all women. What a happy day that will be, and that’s what I’m working toward. In’shallah, if God is willing, it will happen.

Na het lezen van deze woorden wist ik meteen wat ik wilde gaan doen: Genderstudies studeren en iets kunnen betekenen voor vrouwenrechten. Onrecht raakt me diep en vrouwenbesnijdenis in het bijzonder. Het deed me verdriet om te lezen dat je iets wordt afgenomen terwijl je dat niet wil en dat je wordt gedwongen iemand te zijn wie je niet bent. Ook al heb ik het niet zelf meegemaakt, ik geloof dat verbeelding heel sterk kan werken en daarmee een belangrijke functie is van verhalen.

De beslissing om Genderstudies te gaan studeren was uiteindelijk één van de beste beslissingen die ik ooit heb gemaakt. Niet alleen heb ik veel geleerd en ben ik anders naar de wereld gaan kijken, ik ben ook gegroeid als persoon. Met die kennis op zak probeer ik iets te betekenen in de wereld: door met mensen in discussie te gaan over discriminatie en onrecht, door politiek actief te zijn, door me in te zetten voor de YWCA en door de schrijven. Dat is dus hoe krachtig een verhaal kan werken.

Advertenties

2 gedachtes over “Verhalen kunnen de wereld veranderen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s