Het zoveelste 2014 lijstje

2014 ligt achter ons en er zijn al veel jaaroverzichten de revue gepasseerd. Ik houd best wel van lijstjes, dus ik vind het altijd wel leuk om ze te lezen en dan met name de boekenlijstjes. Hierbij mijn eigen persoonlijke jaaroverzicht.

Persoonlijke focuspunten

Ruim een jaar geleden blogde ik over mijn persoonlijke focuspunten voor 2014. Ik heb besloten dit voor 2015 niet te gaan doen, omdat ik er in 2014 eigenlijk niet echt op heb gelet. Het is niet dat ik er niks mee heb gedaan, maar ik ben vaak zo druk en all over the place dat het totaal niet realistisch was. Het was misschien anders geweest als ik na mijn tijdelijke baan (die t/m januari 2014 zou duren) weer werkloos was geweest, maar ik kreeg een contract aangeboden en ik ben nu 40 uur per week hard aan het werk. Dit waren mijn focuspunten:

 • Schrijven & lezen: dit is absoluut goed gelukt met m’n blog en ik heb maar liefst 35 boeken en heel veel blogs en online artikelen gelezen. Verderop in deze blog post meer.
 • M’n innerlijk meer naar buiten laten uitstralen: ik ben weer begonnen met online daten en ik ben onlangs naar een avond schuifeldaten geweest met een vriendin. Voor die avond heb ik m’n mooie blauwe jurkje uit de kast getrokken en mezelf laten zien. Het blijft lastig om dan je innerlijk naar buiten uit te laten stralen, maar ik was er in ieder geval en ik heb mezelf laten zien. In 2015 ga ik weer verder met toneellessen en in de herfst vertrek ik naar Bangkok, Thailand om een vergadering bij te wonen van de YWCA. Dit zie ik als een mooie kans om mezelf te laten zien. Hierover in een andere blog meer.
 • Me verdiepen in duurzame kleding: ik heb het boek Talking Dress van Marieke Eyskoot nog niet gelezen, maar ik ben wel naar de duurzame kledingwinkel Nukuhiva van Floortje Dessing geweest. Floortje Dessing presenteert reisprogramma’s op tv. Bij Nukuhiva heb ik twee shirtjes gekocht. Gisteren ben ik weer geweest, in de hoop dat er uitverkoop was, maar helaas doen ze niet aan uitverkoop en veel kleding in deze winkel is toch wel wat aan de dure kant voor mij. In Utrecht is sowieso vrij weinig qua duurzame kleding dus ik ben van plan om een keer te gaan winkelen in Amsterdam, waar veel meer winkels op dit gebied te vinden zijn.

Overall was het een prima jaar, al ben ik sinds de zomer steeds meer gaan worstelen met diverse dingen in m’n leven en ben ik niet met alles even tevreden. Daarom denk ik veel na over wat ik hiermee aan moet en of ik er iets mee moet…

SuperSanne.nl

Ik ben enorm trots dat ik mezelf blogger kan noemen. Ik blijf het lastig vinden om het bloggen vol te houden (zoals veel dingen), maar het is me dit jaar gelukt om 49 blogs op te leveren. Helaas haal ik daarmee niet mijn persoonlijke minimum van 1 blog per week, maar ik ben alsnog enorm trots dat ik zoveel blogs heb weten te produceren. Ik heb van WordPress, de website die ik gebruik om mee te bloggen, een grappig jaaroverzicht gekregen van mijn blog en daaruit is duidelijk geworden dat mijn blogs over het afvallen het meest bekeken worden. Persoonlijk schrijf ik het liefst over vrouwenrechten & geloof.

Ik ga ook dit jaar door met bloggen en ik hou het wederom bij minimaal 1 blog per week. Daarnaast ben ik voornemens om een Engelstalige blog te starten. Toen ik begon met SuperSanne.nl wilde ik de drempel zo laag mogelijk houden, dus: minimaal 1 (korte) blog per week in m’n moedertaal. Gedurende dit jaar is het verlangen om in het Engels te gaan bloggen steeds meer gaan groeien. De boeken, blogs en artikelen die ik lees zijn grotendeels in het Engels en ik heb ook het idee dat ik mooier schrijf in het Engels, omdat ik het in deze taal fijn vind om mooie zinnen te formuleren. Ik zou ook graag willen connecten met andere bloggers en dat zijn dan toch vooral Amerikaanse bloggers. Er zijn bijna geen Nederlandstalige blogs over de onderwerpen die ik interessant vind. Ik heb de WordPress blog al aangemaakt, nu is het een kwestie van langzaamaan gaan invullen.

In april stond ik stil bij de 25 blogs die ik had geproduceerd en gaf ik daarbij aan dat ik het soms lastig vind dat ik bijna geen comments krijg. Ik had het gevoel dat er maar weinig mensen zijn die m’n blogs lezen. Naar aanleiding daarvan zijn er verschillende on- en offline naar me toegekomen om me te vertellen dat ze m’n blog lezen. Bedankt daarvoor, dat heeft veel voor me betekend! Blijf dit vooral doen. 😉

Boeken

Dit jaar was een goed boekenjaar: ik heb 35 boeken gelezen, dat zijn er 15 meer dan ik oorspronkelijk als doel had gesteld. Ik had het doel overigens expres op een laag aantal afgesteld. 😉 20 van de 35 boeken waren non-fictie en bij dit genre ligt dan ook mijn voorkeur. Ik lees graag boeken over geloof, persoonlijke ontwikkeling, vrouwenrechten en rechtvaardigheid en dan kom je toch sneller uit bij non-fictie dan bij fictie. Hieronder mijn favoriete boeken van 2014. Mijn doel voor 2015 is: 20 boeken. Het gaat een ontzettend druk jaar worden dus ook voor dit jaar hou ik m’n doel bewust laag.

Fictie

 • The Invention of Wings van Sue Monk Kidd (in het Nederlands: Witte vleugels, zwarte vleugels). Een prachtige titel voor een prachtig boek. Dit verhaal gaat over de vriendschap tussen Sarah en Hetty, de slavin die Sarah ‘cadeau’ krijgt en het speelt zich af in de 19e eeuw. Lees hier mijn blog over dit bijzondere verhaal.
 • Americanah van Chimamanda Ngozi Adichie (in het Nederlands: Amerikanah). Normaal hou ik er niet zo van om cadeaus te krijgen voor m’n verjaardag waar ik niet om heb gevraagd. Het is niet dat ik ondankbaar ben, maar ik vind het gewoonweg zonde om iets te krijgen waar ik verder niks mee ga doen. Dit boek had ik niet op m’n verlanglijstje, maar kreeg ik toch cadeau en het was perfect gekozen van deze vriendin. Het boek gaat over de liefde tussen de Nigeriaanse Ifemelu en Obinze en hoe die wordt onderbroken door verschillende gebeurtenissen in Nigeria. Chimamanda heeft heel goed geschetst wat het betekent om in een ander land te wonen en wat dit doet met je identiteit.
 • The Signature of All Things van Elizabeth Gilbert (in het Nederlands: Het hart van alle dingen). Ik had al eerder boeken gelezen van Elizabeth Gilbert, namelijk Eat Pray Love en Committed, maar dit zijn non-fictie boeken dus ik was benieuwd of dit fictie boek me ook zo zou grijpen. Dat heeft het zeker gedaan. Ik heb enorm genoten van dit boek en de officiële samenvatting van dit verhaal zegt het allemaal voor mij: “Het hart van alle dingen, dat in oktober 2013 verschijnt, is een grootse roman over een grootse eeuw. Laat je meevoeren van Londen naar Peru, van Philadelphia via Tahiti naar Amsterdam, in een verhaal vol buitengewone personages: missionarissen, vrijheidsstrijders, avonturiers, astronomen, zeekapiteins, en bovenal Alma Whittaker, de heldin van dit verhaal, een vrouw die haar tijd een stap vooruit was. Alma wordt geboren in een bekende familie van botanisten en groeit op tot een onafhankelijk meisje met een grote honger naar kennis. Het duurt dan ook niet lang voor zij haar eigen onderzoeksproject start. Maar terwijl haar studie haar meetrekt in de mysteries van de evolutie, wijst de man van wie ze houdt haar een tegengestelde richting. Een verhaal vol avontuur, passie, verovering, natuur én liefde, in de typische warme stijl van de auteur van Eten, bidden, beminnen.” Dit boek is mijn favoriete fictie boek van 2014. Het was echt een boek wat me mee heeft gesleept in een hele andere tijd, met een sterk en menselijk hoofdpersonage. De kers op de taart was dat ze in het nawoord Christine de Pizan quotte. Christine de Pizan heeft in de 15e eeuw Het boek van de Stad der Vrouwen geschreven, waarin voorbeelden worden gegeven van diverse bijzondere vrouwen (zowel mythische vrouwen als vrouwen die echt hebben bestaan). Dit boek heb ik tijdens m’n studie gelezen en ik vond het daarom extra bijzonder dat Elizabeth Gilbert haar noemde.

Non-fictie

 • Red Letter Revolution: What If Jesus Really Meant What He Said? van Shane Claiborne en Tony Campolo (in het Nederlands: Leven naar de woorden van Jezus). In dit boek gaan Shane en Tony met elkaar in gesprek over de dingen die Jezus gezegd heeft en hoe we die in de praktijk kunnen brengen. De rode letters zijn in dit geval de woorden die Jezus gezegd heeft. Shane en Tony gaan in gesprek over een groot aantal onderwerpen, zoals vrouwenrechten, homoseksualiteit, Midden Oosten-problematiek, politiek, hell en nog veel meer. Ik vond het een heerlijk boek om te lezen. Ik ben het zo ontzettend met ze eens over zoveel dingen die ze noemden. Het was ook mooi om te lezen in het hoofdstuk over vrouwenrechten dat ze zo goed begrijpen waar het over gaat. 🙂
 • Een schreeuw om recht: de tragedie van het Palestijnse volk van Dries van Agt. Door een vriendin ben ik me meer gaan verdiepen in het Israël-Palestina conflict en dit boek heeft me meer uitleg gegeven over hoe het is ontstaan. Dit boek heeft me echt de ogen geopend en me laten zien hoe ontzettend bizar de situatie daar is en dat de meeste Westerse landen niks doen voor de Palestijnen.
 • Pastrix: The Cranky, Beautiful Faith of a Sinner & Saint van Nadia Bolz-Weber (niet in het Nederlands verkrijgbaar). Een heerlijk oprecht boek van een Lutherse pastor die onder de tattoo’s zit en het hart op de tong heeft.
 • Good God, Lousy World, and Me: The Improbable Journey of a Human Rights Activist from Unbelief to Faith van Holly Burkhalter (niet in het Nederlands verkrijgbaar). De titel zegt het al: het is een ontzettend eerlijk boek van iemand die worstelt met het leed in deze wereld en Gods rol daarin.
 • A Year of Biblical Womanhood: How a Liberated Woman Found Herself Sitting on Her Roof, Covering Her Head, and Calling Her Husband Master van Rachel Held Evans (in het Nederlands: De deugdzame huisvrouw: hoe ik een jaar lang precies volgens de Bijbel leefde). Zie mijn blog van vorige week. 

Blogs/online artikelen

Naast de boeken die ik lees, lees ik ook ontzettend veel online. Zou ik dit niet doen dan zou ik gemakkelijk twee keer zoveel boeken lees als ik nu doe. Toch vind ik het erg fijn om online blogs en artikelen te lezen. De website die ik echt heb ontdekt in 2014 is SheLoves Magazine. Volgens de website staat SheLoves onder andere hiervoor: We’re a global community of women–a Sisterhood–who want to know and experience freedom, justice and transformation, for ourselves and others. Elke dag komt er een artikel online en veel van die artikelen zetten me aan het denken over geloven, sisterhood en rechtvaardigheid. Elke maand staat er een bepaald thema centraal. Mijn favoriete thema was oktober: Listen. Hoe luister je naar mensen die gemarginaliseerd zijn?

Andere blogs waar ik in 2014 van heb genoten zijn:

 • The Rebel God van Derek Flood. Hij blogt voornamelijk over bijbelinterpretatie en met name met betrekking tot de moeilijke gedeeltes die over geweld gaan.
 • Nadia Bolz-Weber op Patheos. Ik geniet eigenlijk van elke preek en elke tekst die ze publiceert. Ze is eerlijk en open over zichzelf en laat zien dat dominees ook gewoon mensen zijn en dus fouten maken.
 • The Junia Project. Behandelt onderwerpen als: vrouwelijk leiderschap in de kerk, vrouwen in de Bijbel.
 • Dianna Anderson. Haar boek over seksuele puurheid binnen evangelische gemeenschappen in de Verenigde Staten komt binnenkort uit. Ze schrijft veel over seksuele ethiek binnen het christelijk geloof, maar ook andere onderwerpen zoals: queer theologie, bevrijdingstheologie, mannelijkheid en daten. Ik geniet enorm van haar blogs. Aan de ene kant sluit zij aan bij mijn academische kant en aan de andere kant schrijft ze ook over onderwerpen die ik nog niet kende (zoals bevrijdingstheologie).
 • Rachel Held Evans. Heeft het fantastische boek A Year of Biblical Womanhood geschreven (zie hierboven) en blogt over verschillende onderwerpen: de Bijbel en hoe die te interpreteren, rechtvaardigheid en ze heeft in 2014 een hele serie blogs gewijd aan homoseksualiteit & geloof.
Advertenties

4 gedachtes over “Het zoveelste 2014 lijstje

 1. Thank you so much for the lovely shoutout to SheLoves! I love connecting with readers from around the world.

  (I speak Afrikaans, so had the privilege of being able to understand your blogpost.)

  I just finished “The Invention of Wings” a few days ago–definitely one of my favourites of 2014 as well. I haven’t read “The Signature of All Things,” but now I might just have to!

  May 2015 be a wonderful year for you, Sanne!

  • Dear Idelette. Thank you so much for your kind words. It means a lot to me. 🙂 I wish you a wonderful 2015 too. 🙂 And yes, you definitely have to read “The Signaturen of All Things”. It’s such a great book about an amazing woman. 🙂

 2. Hey Sanne,

  Geregeld lees ik je blogs, maar ik laat inderdaad nooit een reactie achter. Tijd om daarin verandering aan te brengen! Ik kan me voorstellen dat je veel tijd en energie in je blogs stopt, dus bij dezen een reactie.
  Ik houd zelf ook erg van lijstjes (maken en lezen) en ik vind dat je een mooi jaaroverzicht hebt gegeven. Wow, ontzettend veel boeken gelezen (ik ben ook fan van Shane Claiborne) en zo tof dat je nu een fulltime baan hebt!
  Enne, over die duurzame kleding in Utrecht: die is er zeker, alleen moet je even goed zoeken. Ik ben ook fan van Nukuhiva, maar probeer daarnaast voornamelijk tweedehands kleding te kopen (SecondSas, Episode, Kaufhaus en natuurlijk de ARM).
  Ik kijk uit naar nog meer mooie blogverhalen in 2015 en ik ben erg benieuwd naar die Engelstalige blog! (Trouwens, we zouden ’s een lijstje kunnen uitwisselen van welke blogs we volgen – ik heb een flink aantal favorieten, veel foodblogs vooral, die jij waarschijnlijk ook wel kan waarderen.)

  Doei!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s