Training “Vrouw en Autoriteit in Christendom en Islam” (3)

Lees hier deel 1 en hier deel 2 van mijn verslag over de training.

Dit is echt de laatste blog die ik over de training schrijf 😉 maar ik heb zo’n fijne tijd gehad dat ik er wel uitgebreid over moest schrijven. Naast het leeraspect heb ik ook genoten van het gezelschap van een diverse groep vrouwen. Er deden ongever 30 vrouwen aan de training mee, waarvan de ene helft christen en de andere helft moslim. Daarnaast waren er verschillende culturele achtergronden en verschillende huidskleuren vertegenwoordigd. Die diversiteit was heerlijk. Ik worstel met een aantal dingen:

  • Ik ga weinig naar de kerk, omdat er in de kerk waar ik lid van ben vooral dezelfde mensen als ik komen: wit, jong en hoogopgeleid. Juist van een groep met mensen met verschillende achtergronden leer je echt onwijs veel. Ook vind ik de kerk te comfortabel, omdat ik van mening ben dat een kerk je een spiegel voor zou moeten houden en best kritisch mag zijn. Ook zouden kerken best wel wat meer mogen doen voor mensen die aan de kantlijn staan… Tegelijkertijd moet het ook iets organisch zijn: het christendom leert in principe dat als je gelooft in Jezus en in Zijn genade dat die genade genoeg is. Je hoeft niet een checklist af te werken om het goed te doen voor God. ‘Goede dingen doen’ zouden voortvloeien uit je geloof in God. Dus dat is best een lastige spagaat…
  • De Zwarte Piet-discussie doet me ontzettend veel. Ik ga er hier niet teveel over uitwijden (misschien dat ik dat nog doe over een paar dagen), maar de manier waarop pro-Zwarte Piet mensen reageren op de discussie is er één van afsluiten voor alles wat niet op hen lijkt. Denk daarbij aan: immigranten, zwarte mensen, moslims en ga zo maar door. Ik vind het eng om te zien en te merken.

Ik had het gevoel dat de groep vrouwen die bij de training was ontzettend open stonden voor elkaar, juist ook vanwege de verschillen. Ik kan natuurlijk alleen voor mezelf spreken, maar dat gevoel had ik. Het is zo fijn om al die verschillende vrouwen in hun diversiteit te zien. Op zaterdagavond was tijd ingeruimd om elkaar dingen te laten zien en horen van de eigen cultuur en/of religie en dat draaide uit op een heerlijk dansfeestje met Afrikaanse en Arabische muziek. Heerlijk! Dat heeft me veel kracht gegeven om er weer tegenaan te gaan.

De training werd afgesloten met de vraag: Waar geef jij jezelf autoriteit voor? Mijn antwoord was: Hoe moeilijk het ook is, ik wil blijven strijden voor vrouwenrechten.

Advertenties

2 gedachtes over “Training “Vrouw en Autoriteit in Christendom en Islam” (3)

  1. Pingback: Training “Vrouw en Autoriteit in Christendom en Islam” (2) | SuperSanne

  2. Pingback: Training “Vrouw en Autoriteit in Christendom en Islam” (1) | SuperSanne

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s