Training “Vrouw en Autoriteit in Christendom en Islam” (2)

Lees hier deel 1 en hier deel 3 van mijn verslag over de training “Vrouw en Autoriteit in Christendom en Islam”.

Vorige week heb ik uitgebreid verteld over de training waar ik naar toe ben geweest en heb ik verteld over de negatieve aspecten van de rol van vrouwen in de Bijbel. Die blog sloot ik af met de belofte om meer te vertellen over de positieve aspecten die aan bod zijn gekomen tijdens de training.

Het is zeker niet alleen maar kommer en kwel als het gaat om vrouwen in de Bijbel. Er zijn veel positieve verhalen en aspecten te noemen. Theoloog Esther Mombo, die de training leidde, haalde Jezus aan als voorbeeld. Vrouwen hadden in de tijd van Jezus een lage sociale status, maar Jezus behandelde ze anders:

  • Hij raakte vrouwen aan en werd aangeraakt door vrouwen.
  • Hij luisterde naar en discussieerde met vrouwen.
  • Hij onderwees vrouwen.
  • Hij ging dwars door de sociale normen van die tijd heen.

Vrouwen hadden ook een belangrijke rol bij de Opstanding. Toen Jezus opstond uit de dood liet Hij zichzelf als eerste aan een vrouw zien en Hij vroeg haar om de discipelen dit te vertellen. Ook noemt Jezus vrouwen vaak in de gelijkenissen die hij vertelde. Wat ik zelf ook interessant vind is dat Jezus afstamt van vrouwen die de sociale normen tartten: Tamar, Rachab, Ruth, Batseba en Maria.

We hebben het tijdens de training ook gehad over de apostel Paulus. Hij heeft een aantal brieven geschreven, die in de Bijbel terecht zijn gekomen, en hij wordt vaak gezien als iemand die het er niet bepaald beter heeft gemaakt voor vrouwen. Hij zou gezegd hebben dat vrouwen niet mogen onderwijzen en dus geen leiding mogen geven (1 Timoteüs 2:1-15) en dat de man ‘het hoofd’ is van de vrouw en dus de leiding heeft over de vrouw in het huwelijk (1 Korintiërs 11:2-16). Zelf denk ik dat het ook hier echt te maken heeft met context. Het bijbelgedeelte waarin staat dat vrouwen niet mogen onderwijzen heeft echt met die specifieke situatie te maken en is niet een universele uitspraak. En dat de man ‘het hoofd’ zou zijn van de vrouw leest heel anders als je goed naar de Griekse grondtekst kijkt en daaruit kunt concluderen dat er twee verschillende vertalingen mogelijk zijn. Ik heb wat dat betreft veel gehad aan het boek Waarom geen vrouwen van Loren Cunningham, David J. Hamilton en Janice Rogers (oorspronkelijke titel: Why not Women?). Dit boek heb ik al heel wat jaren geleden gelezen en heeft mij een hele andere blik gegeven op de brieven die Paulus heeft geschreven. Ook Esther vertelde een aantal positieve dingen over Paulus. Galaten. Zo noemt hij in zijn brieven verschillende vrouwelijk leiders en spreekt ook zijn bewondering voor hen uit. Voorbeelden zijn: Lydia, Phoebe, en Junia.

Kortom, de Bijbel is zeker niet eenduidig over de positie van vrouwen. Persoonlijk denk ik dat vrouwen net zoveel rechten hebben als mannen, omdat iedereen een kind van God is. Mijn geloof vult daarom mijn feminisme enorm aan. Jezus ging in Zijn tijd juist met die mensen eten die verstoten werden door de maatschappij, zoals hoeren en tollenaars (belastingambtenaren die als corrupt werden gezien). Dat is denk ik ook de reden waarom opkomen voor minderheden in mijn DNA zit.

Ik heb besloten nog een blog post te schrijven over de training, omdat ik graag ook nog wat wil vertellen over de fantastische groep vrouwen die bij de training aanwezig was. 🙂

Wil je meer lezen over dit onderwerp dan kan ik je het boek Waarom geen vrouwen van Loren Cunningham, David J. Hamilton en Janice Rogers enorm aanraden. Daarnaast volg ik graag de blog The Junia Project, die in hun blogs schrijven over de positie van vrouwen in de kerk en in de Bijbel.

Advertenties

2 gedachtes over “Training “Vrouw en Autoriteit in Christendom en Islam” (2)

  1. Pingback: Training “Vrouw en Autoriteit in Christendom en Islam” (1) | SuperSanne

  2. Pingback: Training “Vrouw en Autoriteit in Christendom en Islam” (3) | SuperSanne

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s