Self Empowering Sunday (18): Cloud Atlas

Twee jaar geleden ben ik met een vriendin naar de bioscoop geweest om de film Cloud Atlas te zien. Normaal gesproken ben ik iemand die vooral naar romantische films gaat, maar dit was een uitzondering. Al moet ik zeggen dat ik de laatste tijd echt probeer te minderen met het kijken van romantische films, want de meeste van die films zorgen ervoor dat ik me aan het einde van de film voel alsof er iets mis met me is omdat ik geen partner heb. Vaak voel me ik voordat ik zo’n film ga kijken juist prima, maar ben ik na afloop van zo’n film een emotioneel wrak. De volgende dag voel ik me weer prima, maar ik kan deze films gewoon niet altijd kijken. Dat is anders met Cloud Atlas. Deze film is gebaseerd op het gelijknamige boek van David Mitchell en de officiële samenvatting zegt dit over de film:

an epic story of humankind in which the actions and consequences of our lives impact one another throughout the past, present and future as one soul is shaped from a murderer into a savior and a single act of kindness ripples out for centuries to inspire a revolution.

Het verhaal bestaat uit zes verschillende tijden, van 1849 tot ver na de 22e eeuw, en niet alleen dat tijdsaspect maakt de film in eerste instantie verwarrend maar ook het feit dat verschillende acteurs meerdere rollen spelen in die verschillende tijden. Tom Hanks en Halle Berry spelen bijvoorbeeld zes verschillende rollen. Ik heb de film nu voor de vierde of vijfde keer gezien en ik ontdek nog steeds andere rollen die acteurs spelen. Al die verschillende tijden lopen in de film door elkaar heen. Dat is een verschil met het boek (dat ik overigens nog niet heb gelezen): daarin begint met boek bij 1849, stopt op een cruciaal moment, gaat daarna door naar de volgende tijdsperiode die ook weer stopt op een cruciaal moment en zo gaat het door tot de laatste periode. Die laatste periode wordt wel helemaal verteld en daarna gaat het weer verder met het vertellen van de afgebroken periode en werkt het helemaal terug naar 1849.

Dit verhaal geeft mij ontzettend veel hoop en troost. Vaak vraag ik me af wat ik nou voor de wereld beteken. Twee jaar geleden werkte ik nog bij een vrouwenrechtenorganisatie en nu werk ik op de crediteurenafdeling van een modebedrijf. Daar is niks mis mee en ik vind het werk ook prima om te doen, maar soms vraag ik me wel af wat ik hiermee kan betekenen voor anderen. Deze film herinnert me eraan dat elke daad zowel goede en slechte consequenties kan hebben die doorwerken naar andere tijden. In de film zie je dat de daden van één of meerdere personen echt doorwerken in de levens van anderen die een tijdsperiode verder leven. Het laat zien dat het dagelijks leven alleen al genoeg mogelijkheden en kansen geeft om iets te kunnen betekenen voor anderen. Daar probeer ik me aan te vast te houden en tegelijkertijd vergeet ik niet te dromen.

Lees hieronder twee ontzettend mooie quotes uit Cloud Atlas en bekijk de trailer om een indruk te kijken van deze fantastische film.

cloud atlas

cloudatlas2

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s