Mijn strijd tegen de kilo’s (5): Alles of niets

Ken je dat gevoel van keuzestress? Dat je EN/EN wilt in plaats van EN/OF? Ik ken dit gevoel ontzettend goed. Al van jongs af aan vind ik van alles ‘leuk’ en als ik iets nieuws ontdek dan wil ik er meteen helemaal induiken en er vanalles van weten. Op zich een positieve eigenschap, maar het probleem is dat ik heel veel leuk vind en dat betekent dat ik niet 100% voor al die dingen kan gaan. Dat is iets waar ik de laatste paar jaar enorm mee aan het stoeien ben en waar ik soms wel eens van baal. Ook bij eten speelt dit een rol. Ik vind ontzettend veel vette dingen lekker en dat maakt het soms best wel eens lastig om gezonde keuzes te maken. Plus dat daar bovenop komt dat ik dan de neiging kan hebben om heel veel te eten. Dit noem ik het alles-of-niets denken.

Een goed voorbeeld is een all-you-can-eat restaurant. Ik vermijd dit soort restaurants meestal, omdat ik het bij het zien van dat eten gewoon niet kan kiezen. Ik vind zoveel lekker! Ik zal dan ook niet zo snel een all-inclusive vakantie boeken, al zou dit voor mij afhankelijk zijn van de mensen met wie ik ernaar toe ga (oftewel: wie mij in toom kan houden ;)). Daarnaast vind ik het op vakantie veel leuker om zelf op zoek te gaan naar leuke restaurantjes. Toch komt het wel eens voor dat ik naar een all-you-can-eat restaurant ga. Met m’n oma’s verjaardag gaan we altijd naar zo’n restaurant en wat ik dan doe om ervoor te zorgen dat ik niet helemaal m’n boekje te buiten ga zijn de volgende dingen:

  • Ik probeer de dagen voor het restaurantbezoek er alvast over na te denken door een soort van mantra in m’n hoofd te planten: “ik hoef niet alles te eten, genoeg is genoeg”.
  • In het restaurant loop ik eerst een rondje om te verkennen wat er allemaal ligt, zodat ik daarna weloverwogen keuzes kan maken.
  • Als m’n bord leeg is, ga ik niet meteen een nieuw bord vullen maar wacht ik even.
  • Ik probeer de rest van de week zo normaal en gezond mogelijk te eten.

Ik eet sowieso teveel in zo’n restaurant, maar met dit soort ‘regels’ kan ik mezelf goed in toom houden. Ook verjaardagen zijn voor mij altijd momenten om me goed te blijven focussen. Het voordeel van verjaardagen van familie is dat ik vaak precies weet wat er komen gaat qua hapjes dus daar kan ik prima op anticiperen. De uitzondering zijn de verjaardagen van het gezin waarin ik ben opgegroeid. Heel toevallig viert m’n moeder vanavond haar verjaardag en dan eet ik sowieso teveel en te vet. Daar heb ik de rest van de week op geanticipeerd door zo gezond mogelijk te eten. Als laatste kan het helpen als ik met iemand van tevoren afspreek wat ik wel en niet eet op zo’n verjaardag. Die persoon kan me daar vervolgens op aanspreken.

Een laatste voorbeeld die ik kan geven van alles-of-niets gedrag zijn ongezonde dingen die ik in huis haal en ik vervolgens niet kan stoppen met eten, bijvoorbeeld chips. Ik haal tegenwoordig geen normale zakken meer in huis want die gaan gewoon leeg en vaak slokt het het grootste gedeelte van het aantal punten op die ik überhaupt op een dag heb. 😉 Daarom heb ik pas een grote zak met kleine zakjes gekocht. Die staat in de kelder beneden en daardoor ben ik niet in de verleiding om door te gaan met eten. Ik probeer dus om kleine hoeveelheden te kopen en soms moet ik ook gewoon de beslissing nemen om iets gewoon niet in huis te halen. Dat is misschien nog wel het beste! 😉

Kortom, er is genoeg waar ik me aan kan vasthouden in situaties van overdadig eten. 😉 Iemand nog meer tips? 🙂

Startgewicht: 102,3 kg
Afgevallen (afgelopen 2 weken): 0,4 kg
Huidig gewicht: 90,9 kg
Totaal afgevallen: 11,3 kg
Streefgewicht: 75 kg

Advertenties

Een gedachte over “Mijn strijd tegen de kilo’s (5): Alles of niets

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s