Self Empowering Sunday (17): How to Change the World

Een paar weken geleden heb ik het 150-pagina tellende boekje How to Change the World gelezen van John-Paul Flintoff. Het is uitgebracht door The School of Life, een organisatie die meerdere boeken heeft uitgebracht met titels als: How to Find Fulfilling Work; How to Stay Sane; How to Thrive in the Digital Age; How to Worry Less about Money. Klik hier voor een lijstje met boeken.

De titel How to Change the World beloofde nogal wat en dit boek heeft absoluut mijn verwachtingen waargemaakt. Niet alleen worden er veel voorbeelden gegeven van hoe mensen de wereld hebben veranderd, maar de auteur geeft ook praktische handvatten gegeven over hoe je dat zelf kunt doen. Dit boek is wat mij betreft vooral een werkboek. Ik heb dit boek vrij snel uitgelezen, maar ik heb de intentie om dit boek nog een keer te lezen en om er dan ook echt mee aan de slag te gaan. Het eerste hoofdstuk gaat in de kern over de vraag: How can I, one individual in a world of billions, hope to change anything? Zoals ik vorige week ook al schreef over MH17: soms vraag je je af wat je in vredesnaam kan betekenen als individu. Dit boek bevestigt me in de hoop die ik heb dat ik, zelfs met de kleine dingen die ik doe, wat kan betekenen in de wereld. De auteur geeft Martin Luther King als voorbeeld. In de jaren 60 van de vorige eeuw was hij één van de belangrijkste gezichten van de burgerrechtenbeweging in de Verenigde Staten. Maar hij was vooral een spokesman en deed al het werk niet in zijn eentje. In die tijd waren er steeds meer mensen die zich verzetten tegen discriminatie. Een quote van Diane Nash, die in 1959 sit-ins coördineerde in restaurants in Nashville waar alleen witte mensen mochten eten, vat het goed samen:

Martin was not the leader. He was the spokesman, a very competent, eloquent spokesman. He was a great man. But if people think of him as superhuman or a saint, then when something needs to be changed they are tempted to say, ‘I wish we had a leader like Martin Luther King today.’ People need to know that it was just people like themselves who thought up the strategies and managed the movement. Charismatic leadership had not freed us and it never will, because freedom is, by definition, people realizing that they are their own leaders.

Naast deze bemoedigende gedachte, die regelmatig terugkomt in het boek, gaat het in op vragen als: wat wil ik veranderen, wat voor skills en ervaring heb ik in huis en hoe kan ik dit ook echt gaan doen? Het boek sluit af met een lijst met 198 vreedzame acties, bedacht door Gene Sharp in zijn boek The Politics of Nonviolent Actions, Part II: The Methods of Nonviolent Action. Het zijn activiteiten die vallen onder categorieën als: kunst, bewustwording, boycotts enzovoorts. Echt een tof boek dus waar ik hopelijk mee aan de slag kan gaan.

Advertenties

Een gedachte over “Self Empowering Sunday (17): How to Change the World

  1. Pingback: Selma | SuperSanne

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s