Self Empowering Sunday (16): I Wish I Knew How It Would Feel to Be Free

Een paar weken geleden was ik met vriendinnen een weekend in Parijs. Wat een fantastische stad, Parijs heeft echt m’n hart gestolen. Tijdens dat weekend bezochten we Musée d’Orsay, een museum met onder andere een mooie collectie impressionistische schilderijen. Zelf heb ik weinig met musea. Als ik in een museum ben en ik kijk naar een schilderij, dan vind ik dat mooi en ontzettend knap dat iemand dat zo heeft kunnen creëren. Maar daar blijft het bij en meer voel ik er gewoon echt niet bij. Eén van m’n vriendinnen probeerde uit te leggen wat een mooi schilderij met haar kan doen en hoe diep het haar kan raken. Dat gevoel heb ik totaal niet met kunst, maar wel met muziek. Eén keer in de zoveel tijd komt er een lied voorbij die me ontzettend raakt en waar ik het liefst in zou willen gaan wonen. Een paar weken geleden kwam ik zo’n lied tegen, namelijk I Wish I Knew How It Would Feel to Be Free. Op Spotify zag ik dat Emeli Sandé, waar ik een paar maanden geleden ook over blogde, een live-album heeft. Deze cd is opgenomen in de Royal Albert Hall in Londen en ik werd getrokken door de titel van dit lied.

Dit gospel en jazzlied is in de jaren 60 van de vorige eeuw geschreven door Billy Taylor en Dick Dallas. Het werd als I Wish I Knew opgenomen in 1963 voor het album Right Here, Right Now van Billy Taylor. Het is vooral bekend geworden in de uitvoering van Nina Simone, die het in 1967 opnam voor haar album Silk & Soul. Om wat meer te kunnen vertellen over waar dit lied voor mij over gaat en wat het voor mij betekent, kun je hieronder de tekst lezen:

I wish I knew how
It would feel to be free
I wish I could break
All the chains holding me
I wish I could say
All the things that I should say
Say ‘em loud say ‘em clear
For the whole round world to hear

I wish I could share
All the love that’s in my heart
Remove all the bars
That keeps us apart
I wish you could know
How it feels to be me
Then you’d see and agree
Every man should be free

I wish I could live
Like I’m longin’ to live
I wish I could give
All I’m longin’ to give
I wish I could do
All the things that I should do
Though I’m way overdue
I’d be starting anew.

I wish I could be like a bird in the sky
How sweet it would be
If I found out I could fly
I’d soar to the sun
And look down on the sea
And you’ll see and agree
oh yes you’ll see and agree
oh yes you’ll see and agree
That every man should be free
Oh every man should be free (8x)

Dit is zoals Emeli Sandé het heeft gezongen. Het einde verschilt qua tekst namelijk een beetje van de Nina Simone versie. De eerste associatie die ik met dit nummer had was slavernij en dan vooral de slavernij zoals die zich in de 18e en 19e eeuw van de Verenigde Staten (VS) voordeed. Ik las op Wikipedia dat dit lied heel belangrijk is geweest voor de burgerrechtenbeweging in het VS van de jaren zestig van de vorige eeuw. Het lied zelf is al bijzonder, maar wetende dat dit inderdaad een belangrijke rol heeft gespeeld in de geschiedenis maakt het extra bijzonder. Het is een lied dat ik alleen al om die reden waarschijnlijk m’n hele leven met me mee zal dragen. Door dit lied voel ik de urgentie om te vechten voor mensenrechten.

Tegelijkertijd vind ik het een universeel lied over innerlijke slavernij. Ik denk dat iedereen zich daarom in (een deel van) de tekst zal herkennen. Ook ik heb wel eens het gevoel dat ik een slaaf ben van m’n angsten en dat ik daarom niet zeg wat ik eigenlijk wil zeggen. Ook ik vind het lastig om de liefde die ik voel te delen met anderen. Toch spreekt er uit de verlangens die worden geuit in het lied vooral heel erg veel hoop. In de uitvoering van Emeli Sandé ervaar ik dat ook echt zo: aan de ene kant is het tragisch, maar de hoop overstijgt dat gevoel van tragiek. Emeli sluit het lied heel mooi af met de zin die het hele lied voor mij samenvat: “Every man should be free”. En ze zingt die zin maar liefst 9 keer, met zo ontzettend veel passie en een fijn achtergrondkoortje waardoor je er een echt gospelgevoel bij krijgt. Geniet op deze zondag daarom van deze parel. 🙂

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s