Mijn strijd tegen de kilo’s (2): Weight Watchers

Zoals ik vorige week beloofde, vertel ik deze week graag meer over het Weight Watchers programma. Toen ik een paar dagen geleden begon met het schrijven van deze blog post, merkte ik dat ik het toch best lastig vind om Weight Watchers en wat het voor mij betekent samen te vatten in één blog post. Daarom vertel ik deze week een stukje, en volgende week.

Allereerst is het misschien goed om te vertellen waarom Weight Watchers (WW) voor mij de beste manier is om af te vallen. Daar zijn twee redenen voor. Ten eerste is het geen dieet, maar een methode die me helpt om m’n levensstijl te veranderen. Ik geloof absoluut niet in diëten. Diëten werken op de korte termijn, maar als je blijvend af wilt vallen dan zul je toch echt je levensstijl om moeten gooien. Dat wil zeggen: minder en gezond eten en veel bewegen. WW helpt me bij het veranderen van m’n levensstijl, one step at a time. Ten tweede geeft WW me richtlijnen waarnaar ik kan leven, maar kan ik binnen die richtlijnen ook zelf keuzes maken. Daardoor hoef ik me niet heel rigide te houden aan strakke regeltjes (het gevoel dat ik bij Sonja Bakker had) maar heb ik tegelijkertijd wel een kader waarbinnen ik me kan bewegen (en ben ik niet compleet ‘los’ zoals bij de diëtist).

Die “richtlijn” is voor mij het puntensysteem, in WW terminologie ook wel ProPoints genoemd. Er zijn eigenlijk drie soorten punten:

1. Je hebt een dagbudget aan punten. Afhankelijk van je geslacht, lengte, leeftijd en gewicht wordt berekend hoeveel punten je krijgt. Dit is minimaal 26 punten, maar in mijn geval is het 35 punten. Per 3 kilo die ik afval, wordt er 1 punt van m’n dagbudget afgetrokken. Daardoor bouw je je punten langzaam af. Punten die je aan het einde van de dag overhoudt mag je overigens niet meenemen naar de volgende dag en er wordt altijd aangeraden je dagbudget aan punten op te maken.

2. Daarnaast krijg iedereen 49 extra punten per week. Deze punten mag je wel de hele week gebruiken en kun je gebruiken voor extraatjes zoals feestjes, etentjes of iets anders.

3. Ook zijn er de active points. Dit zijn punten die je kunt verdienen met bewegen. Afhankelijk van de duur en intensiteit van de lichamelijke beweging krijg je daar een aantal punten voor. Ik krijg voor 40 minuten fietsen (matige intensiteit) 4 punten. Ook die punten mag je ‘opeten’, maar het hoeft niet.

Nu zul je misschien denken: hoe krijg je dan genoeg gezonde voedingsstoffen binnen? Daar zijn de volgende vier fitformules voor: 1,5 tot 2 liter water per dag (koffie, bepaalde soorten thee en light frisdranken met bijna geen voedingsstoffen tellen ook als vocht), 2 tot 3 zuivelproducten per dag, 3 tot 5 porties groenten en fruit per dag, 2 tot 3 koffielepels plantaardige olie per dag (bv. olijfolie bij het bakken van vlees of boter op je brood).

Alles wat ik eet en de lichamelijke beweging die ik krijg hou ik bij via de website van Weight Watchers of via een app (te downloaden voor tablets en smartphones met zowel iOS als Android). Dat invullen is een ontzettend belangrijk component van het afvallen, omdat je je daardoor bewust wordt en blijft van wat je eet. Ik kan er vrijwel alles invullen, zelfs menu’s van McDonald’s en Starbucks zijn in de ‘catalogus’ te vinden. Als ik niet weet hoeveel punten iets is dan kan ik aan de hand van de voedingsstoffen die er in zitten en het gewicht van het product via een speciale calculator uitrekenen hoeveel punten het is. Het fijne is dat dat ook via de app kan dus als ik in de supermarkt sta kan ik het voor de zekerheid checken.

Mijn dag bestaat over het algemeen uit 5 eetmomenten: ontbijt, lunch, avondeten en 2 tussendoortjes. Hieronder een voorbeeld van hoe een doordeweekse dag er voor mij uit kan zien:

Ontbijt:
200 gr. magere yoghurt (2 punten)
50 gr. cruesli (5 punten)

Tussendoortje:
2 appels (0 punten)

Lunch:
2 boterhammen (60 gr.; 4 punten)
2 koffielepels halvarine (1 punt)
30 gr. komkommersalade (1 punt)
30 gr. Philadelphia bieslook light (1 punt)

Tussendoortje:
1 Weight Watchers vanille-chocoladekoekje (2 punten)

Avondeten:
100 gr. kipfilet (3 punten)
200 gr. worteltjes & erwtjes uit een pot (2 punten; rauwe groenten zijn 0 punten))
200 gr. aardappelen (4 punten)
boter (1 punt)
jus (1 punt)

Overig:
8 glazen à 250ml water, thee en cola light (0 punten)

Totaal aantal punten van dit menu: 27 punten, dus niet het dagbudget dat ik heb maar dit is meer ter illustratie. Wellicht is het leuk om in een andere blog post een leuk rijtje kan geven van hoeveel punten de ongezonde dingen zijn… 😉

Volgende week vertel ik meer over telvrije dagen en het sociale aspect van Weight Watchers.

Startgewicht: 102,3 kg
Deze week aangekomen: 0,6 kg
Huidig gewicht: 91,5 kg
Totaal afgevallen: 10,9 kg

Advertenties

Een gedachte over “Mijn strijd tegen de kilo’s (2): Weight Watchers

  1. Hey Sanne!

    Wat goed dat je hierover blogt en wat interessant om te lezen! Ik probeer momenteel ook minder te eten, omdat ik langzaamaan wat zwaarder wordt. Je “voorbeelddagmenu” is inderdaad ook waar ik naar wil streven. Ik ben benieuwd wat je verder nog gaat schrijven.

    Succes!

    Groetjes!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s