Mijn strijd tegen de kilo’s (1): Waar het begon…

De afgelopen dagen dacht ik na over een onderwerp voor een nieuwe blog. Ik bedacht me dat ik al een tijd het idee in m’n hoofd heb om te bloggen over afvallen. En aangezien het de laatste tijd niet echt lekker is gegaan met afvallen, hoop ik dat erover schrijven me gaat helpen bij de strijd tegen de kilo’s. Ik zal daarom in ieder geval tijdens de zomer wekelijks bloggen over het afvallen (met uitzondering van m’n vakantie natuurlijk!) en daarna kijk ik wel weer verder.

Ik vind zelf dat ik een eetprobleem heb. Dat klinkt heel heftig, maar ik heb simpelweg problemen met eten. 😉 Ik heb gelukkig nooit een eetstoornis zoals boulimia of anorexia gehad. Ik weet niet precies waar het is begonnen, maar ik heb wel een idee. Als kind was ik best wel iel en mager en ik denk dat ik rond m’n 10e begon aan te komen. Ik begon positieve associaties te krijgen met vet eten. Ik kan me herinneren dat ik als kind ‘vuilnisbak’ werd genoemd. Dat klinkt negatiever dan het was, maar dit werd juist positief bedoeld. Bij kinderfeestjes werd er vaak patat gegeten en bleef er altijd wat over. Ik was dan de persoon die de resten op at aangezien het m’n lievelingseten was (en nog steeds is). Ouders konden dat vaak wel waarderen en daardoor ging ik positieve associaties leggen met teveel en vet eten.

Tijdens m’n middelbare schooljaren en studententijd ben ik langzamerhand steeds meer aangekomen. Ik vind het lastig om precieze oorzaken aan te wijzen, maar op de middelbare school was ik eenzaam omdat ik geen vrienden had en daardoor deed ik aan emotie-eten. Het mechanisme wat daarbij altijd in werking trad waren smoesjes. Met die smoesjes probeerde ik het teveel en vette eten voor mezelf te verantwoorden, want ik was zo zielig. M’n studententijd was een geweldige tijd, vooral vanaf het moment dat ik lid werd bij een studentenvereniging. Ik ben in die tijd (8 jaar) enorm gegroeid als persoon, maar die eenzame middelbare schooljaren was ik niet zomaar vergeten. Het duurde even voor ik mezelf ergens bij voelde horen en ik ben een hele tijd nog best wel onzeker geweest op sociaal gebied. Daarom had ik nog wel eens de neiging om troosteten (lees: vet en teveel eten) te kopen en dat heel zielig in m’n eentje op te eten. Gelukkig heb ik daar nu niet zoveel last meer van als toen, maar het heeft wel bijgedragen aan m’n gewicht.

Ik heb verspreid over de afgelopen 5 jaar verschillende afvalpogingen gedaan. De eerste was Sonja Bakker en daar viel ik in zo’n 10 kilo mee af. Het voordeel van Sonja Bakker vond ik destijds de weekmenu’s, waardoor ik niet na hoefde te denken over wat ik zou gaan eten. Het nadeel daarvan was dat als ik dan een keer toch een koekje teveel nam, ik meteen dacht dat het allemaal verloren was en ik dus ook meteen maar goed de fout in ging. Een ander nadeel is dat ik als éénpersoonshuishouden bleef zitten met boodschappen aangezien je elke keer iets anders moest eten. Ook doemde de vraag op: hoe gaat het verder na Sonja Bakker? Waar ik al bang voor was gebeurde: ik stopte met Sonja Bakker en ik kwam alles weer aan plus nog meer. Later hoorde ik dat het ook nog eens een crash-dieet is. Na die poging ben ik een tijdlang bij een diëtist geweest. Daar werd ik juist heel erg vrij gelaten. In het begin had ik de motivatie en de wil om af te vallen, maar toen die motivatie weer wegzakte verviel ik in m’n oude gedrag.

Een paar jaar geleden raadde m’n moeder me aan om eens bij Weight Watchers te gaan kijken. Ik ben van huis uit wantrouwend als het gaat om diëten, maar Weight Watchers is geen dieet. Dit programma helpt je om je levensstijl te veranderen en dat is uiteindelijk wat nodig is om een gezond leven te kunnen leiden.

Volgende week zal ik meer vertellen over het Weight Watchers programma en waarom dit voor mij uitstekend werkt.

Startgewicht: 102,3 kg
Deze week afgevallen: 0,6 kg
Huidig gewicht: 90,9 kg
Totaal afgevallen: 11,4 kg

Advertenties

5 gedachtes over “Mijn strijd tegen de kilo’s (1): Waar het begon…

  1. Hi Sanne,

    Heel veel succes gewenst. Op mijn site geef ik handige en eenvoudige tips om gewicht te verliezen. Vergeet niet dat je er niet alleen in staat!

    Sterkte deze zomer!
    Erik (Mennisko)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s