Schrijvers voor Gerechtigheid

Licht aanIn april ben ik naar de cd presentatie van Schrijvers voor Gerechtigheid (SvG) geweest. SvG is een christelijk schrijverscollectief die Nederlandse liederen maken over gerechtigheid en armoede. Hun doel is voornamelijk dat die liederen ook in kerken worden gezongen. Ze zijn van mening dat er over die thema’s veel te weinig wordt gezongen en ik ben het daar volledig mee eens. Ik ben zelf gewend om tijdens een kerkdienst zowel psalmen en gezangen als modernere liederen (Opwekking, Sela, Psalmen voor Nu) te zingen en daar zitten zeker ook nummers tussen die over gerechtigheid gaan. Toch vind ik het, net als SvG, te weinig. Ook is er weinig diversiteit in die gerechtigheidsliederen.

De nieuwste en tweede cd van SvG, Licht Aan, is echt een parel. Hun eerste cd, Zeeën van Recht, is ook mooi maar ik denk dat Licht Aan meer bij kerken aan zal sluiten. Persoonlijk vind ik dat ze enorm gegroeid zijn. Het fijne aan de cd is dat er hele happy liedjes tussen zitten, maar dat ook de lastige onderwerpen niet worden geschuwd. Liederen moeten ook kunnen schuren en je oncomfortabel laten voelen. Juist die nummers kunnen je aan het denken zetten. Het zijn ook die liedjes die ik vaak mis bij een kerkdienst. Het is me soms net wat te happy en comfortabel. Ik hoop daarom ook dat de liederen van SvG onderdeel worden van kerkdiensten. Hoe mooi zou dat zijn?

Op deze mooie zondag wil ik graag twee nummers met jullie delen. Het leuke is dat alle liedjes op het YouTube kanaal van SvG te bewonderen zijn, inclusief de songteksten. Toch wil ik jullie vooral aanmoedigen om, als de liedjes je aanspreken, de cd gewoon te kopen. Daardoor kan dit project blijven bestaan en kunnen er meer mooie liederen over dit belangrijke thema worden geschreven. Het eerste nummer dat jullie hieronder kunnen bewonderen is “Met Open Armen“, een lied dat een en al positiviteit, liefde en warmte overbrengt. Het is een lied waarin mensen worden verwelkomd en dat ze mogen komen zoals ze zijn. Ideaal als openingslied van een kerkdienst, maar sowieso een heerlijk lied om op mee te zingen.

Het tweede lied dat ik met jullie wil delen is “Maak Ons Hart Onrustig“. De tekst is gebaseerd op de Franciscaner zegenbede en gaat over hoe woede en verdriet over onrecht juist ook een zegen kan zijn. Het gaat er ook over dat we ons niet te makkelijk moeten neerleggen bij hoe de situatie is, maar dat we ondanks alles moeten blijven vechten tegen onrecht. Lees er hier meer. Aangezien dit een lied is wat mij enorm heeft geraakt, kunnen jullie hieronder de tekst lezen:

Maak ons hart onrustig, God,
dat het ontevreden klopt
als we mooie leugens horen
en gemakkelijke woorden!
Maak ons hart onrustig, God.

Stort in ons uw tranen uit.
Mensen worden uitgebuit,
weggeschopt en opgesloten.
Zegen hen als wij hen troosten.
Stort in ons uw tranen uit.

Steek in ons uw woede aan
om het onrecht te weerstaan!
Geef ons moed om op te treden.

Laat ons vechten voor de vrede.
Steek in ons uw woede aan.
Laat ons dwaas en koppig zijn.
Laat ons doorgaan tot het eind.
Gaat het onze kracht te boven,
laat ons dan in u geloven.
Laat ons dwaas en koppig zijn.

Want het is Uw koninkrijk
tot in eeuwigheid.
Want het is Uw koninkrijk
tot in alle eeuwigheid.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s