Onderwerpen die mij drijven…

Zoals ik vorige week al schreef, ben ik op een ontdekkingsreis om erachter te komen of ik wil gaan promoveren en zo ja, waarop. De laatste tijd denk ik veel na over de interesses die ik heb. Ik denk dat het in kaart brengen van m’n interesses gaat helpen bij m’n zoektocht. Door boeken en blogs te lezen kom ik er steeds meer achter wat mij drijft. Op dit moment heb ik de volgende interesses ‘opgespoord’:

Feminisme & christendom
Los van elkaar zijn ze al interessant, maar de combinatie al helemaal. Voor veel mensen is het een gekke combinatie, maar voor mij voelt het juist als een krachtige formule. Ik vind het interessant hoe feminisme en geloof elkaar uitdagen, versterken en elkaar scherp houden. Waarom? Zie het volgende punt.

Zelf-kritiek & empathie
Zowel het feminisme als het christendom bevatten een vorm van zelf-kritiek. Door feminisme heb ik geleerd over vooroordelen en daardoor kijk je kritischer naar de wereld maar ook naar jezelf. Wat betreft het christendom is er in het Nieuwe Testament op verschillende plekken te lezen dat Jezus juist ontzettend kritisch is ten opzichte van religieuze mensen. Religieuze mensen hebben de neiging om te denken dat ze er al zijn en dat het wel goed zit. Daardoor is het voor hen heel makkelijk om vooroordelen te hebben over andere mensen: vaak kijken ze op een wettische en checklist-achtige manier naar het geloof. Dat is dan meteen ook de reden dat Jezus zo kritisch is. Ik denk dat een gezonde mate van zelf-kritiek kan leiden naar een meer oprechte vorm van empathie.

Story telling
Mijn passie voor vrouwen- en mensenrechten wordt gedreven door persoonlijke verhalen van mensen. In een eerdere blog post heb ik ook al verteld dat de directe aanleiding voor mij om Genderstudies te gaan studeren was dat ik het boek “Mijn woestijn” van Waris Dirie heb gelezen. Nog steeds zijn het dit soort verhalen die mij drijven. Ik kan geïnspireerd raken door verhalen via boeken, blogs, films en ga zo maar door. Vooral waargebeurde verhalen drijven mij. Ik ben geïnteresseerd in de kracht van verhalen, de manier waarop verhalen worden verteld en hoe het komt dat bepaalde verhalen de wijde wereld ingaan en andere verhalen niet.

Solidariteit & movement building
Voor veel mensen is ‘solidariteit’ een geitenwollensokkenwoord geworden. Toch geloof ik nog steeds in dat woord, ondanks de verharding van onze samenleving. Ik vind het boeiend om te kijken naar hoe je een succesvolle beweging van mensen opbouwt die, ondanks alle verschillen die er zijn tussen hen, gezamenlijk en solidair streven naar een hoger doel (bv. gelijke rechten en kansen voor mannen en vrouwen). Ik kom op verschillende plekken waar mensen vol enthousiasme en passie voor gelijke rechten strijden, maar deze groepen bestaan vaak uit mensen met dezelfde achtergrond (witte hoogopgeleide vrouwen). Dat geldt ook voor de kerk waar ik kom. Tegelijkertijd zie ik ook hoeveel moeite er wordt gedaan om mensen te betrekken met een andere achtergrond en het lijkt me interessant om te kijken hoe verschillende groepen daarmee bezig zijn. Een voorbeeld is te lezen een blog van Kathy Escobar. Zij is “co-pastor” van een kerkgemeenschap in de Verenigde Staten met de naam “The Refuge”. Deze gemeente laat zien dat het weldegelijk mogelijk is een diverse groep te vormen.

Dit zijn een aantal van de onderwerpen die mij inspireren. Wordt vervolgd…

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s