Een toekomst als onderzoeker?

De afgelopen maanden denk ik veel na over m’n loopbaan. Na meer dan een half jaar werkloos thuis te hebben gezeten heb ik een baan gevonden via een werving- en selectiebureau. Toen ik werkloos was heb ik vooral gesolliciteerd naar banen in de ontwikkelingssamenwerkingssector, maar dat was erg moeilijk en uiteindelijk besloot ik om ook op financiële banen te solliciteren (aangezien ik daar ook de opleiding en ervaring voor heb). Ik werk nu bijna een half jaar als administratief medewerker op de crediteurenafdeling van een modebedrijf. Ik heb het er naar m’n zin en ben vooral erg dankbaar dat ik weer aan het werk ben. Hierdoor kan ik m’n vaste lasten betalen en ook aan de maandelijkse verplichting van m’n studieschuld voldoen. Hoewel dit niet m’n droombaan is heb ik bedacht dat ik de komende tijd wil kijken naar de kwaliteiten die ik heb en die ik in kan zetten. Dat maakt elke baan uiteindelijk ook meteen leuker en nuttiger.

Tegelijkertijd ben ik ook nog aan het dromen… Begin maart werd ik namelijk aan het denken gezet. Op 8 maart, Internationale Vrouwendag, ging ik naar een dag van de Oecumenische Vrouwensynode. Hier waren allerlei vrouwen aanwezig vanuit verschillende christelijke stromingen, die geïnteresseerd zijn in feministische onderwerpen. Het thema van de dag was “Vrouwen Houden Huis – over geloven in duurzame economie”. In de ochtend werden er allerlei korte praatjes gegeven, waaronder die van Anneleen Decoene. Anneleen heeft recent een doctoraatsonderzoek op het knooppunt van feminisme, antiracisme en religie afgerond. Ik vind het lastig om haar verhaal samen te vatten, maar in een notendop ging het over hoe je door middel van feministische theologie op een kritische manier kunt kijken naar de manier waarop de samenleving economisch gezien is ingericht. Mijn eigen vertaling hiervan zou zijn dat je als samenleving niet alleen maar gericht bent op economische groei, maar dat je vooral de meest kwetsbaren van de samenleving dient. Mocht je haar verhaal willen zien of lezen dan kun je hier kijken. Ook andere praatjes zijn hier te vinden.

Mijn punt is vooral dat ik enorm enthousiast werd van haar verhaal. Niet alleen de combi van feminisme en theologie sprak me aan, maar puur en alleen al het feit dat ik zo veel voor mij bekende termen, concepten en personen langs hoorde komen. Ik droomde weer even terug naar m’n tijd op de universiteit, waar ik zo enorm veel dingen heb geleerd en waar ik nu nog steeds heel veel aan heb. Ook gesprekken met andere vrouwen die dag maakten mij enthousiast. Heeft heeft me doen beseffen dat ik het stoeien met ideeën en concepten toch super interessant vind. Toen ik de beslissing maakte om Genderstudies te gaan studeren besloot ik tegelijkertijd dat ik er iets praktisch mee wilde doen. Voor mij betekende dat voornamelijk dat ik bij een ontwikkelingsorganisatie wilde werken. Mijn idee van academici was dat ze teveel op de universiteit blijven hangen en hun kennis niet verspreiden. Misschien wel erg zwart-wit, maar ik vind dat daar nog steeds een kern van waarheid in zit. Ik vind dat je als wetenschapper de kennis die je hebt verder moet verspreiden en nog mooier vind ik het als wetenschappers hun kennis ook naar begrijpelijke taal kunnen vertalen. Ik las ook ergens dat je als onderzoeker de kans hebt om jouw visie, onderbouwd door onderzoek, naar voren te brengen. Dat lijkt me ontzettend gaaf. Daarom overweeg ik om ook onderzoek te gaan, wat ook wel ‘promoveren’ wordt genoemd. Ik ben een denker en een analyticus. Ik vind het fijn om goed en lang na te denken over dingen en onderzoek is de ideale manier om over een langere periode een bepaald onderwerp verder uit te diepen. Ook ben ik analytisch: ik onthou dingen snel en ik vind het leuk om verbanden te leggen. Het lastige is alleen dat ik op dit moment geen concrete onderzoeksvraag voor ogen heb dus ik hoop de komende tijd helder voor mezelf te kunnen maken waar mijn interesses liggen. Na de zomer wil ik echt concrete stappen gaan zetten en beslissingen nemen. Als laatste moet ik vooral in m’n achterhoofd houden dat ik niet teveel waarde moet hechten aan de comfortable dingen in het leven. Het is natuurlijk ontzettend fijn om een vaste baan te hebben en een relaxt en luxe leven te kunnen leiden, maar ik wil ook iets kunnen betekenen voor de wereld. Ik neem jullie daarom de komende tijd graag mee in mijn ontdekkingsreis!

Advertenties

2 gedachtes over “Een toekomst als onderzoeker?

  1. Pingback: Onderwerpen die mij drijven… | SuperSanne

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s