Niets is wat het lijkt…

De subtitel van m’n blog is “Niets is wat het lijkt” en ik vind dat het tijd is om uit te leggen waarom ik hiervoor gekozen heb. Het is één van mijn levensmotto’s en dat is het eigenlijk geworden toen ik lid werd van een studentenvereniging. Tijdens m’n introductieweek moesten we een quote meenemen die ons typeert (denk ik, weet ik niet helemaal zeker meer ;)). Ik koos voor deze, omdat mensen vaak (in eerste instantie) een ander beeld van me hebben dan wie ik echt ben. Ik pas voor een aantal mensen bijvoorbeeld vaak niet in het hokje “feminist” omdat men bij dit woord andere associaties heeft. En als ik eet kijk ik soms vies, maar dat wil niet zeggen dat ik het niet lekker vind. Integendeel, het kan best zo zijn dat ik het super lekker vind. Beeldvorming is iets wat me soms best wel eens kan belemmeren. Zo kan ik best wel gesloten overkomen, terwijl ik ook contact zou willen leggen. Soms vind ik het gewoon spannend om nieuwe contacten te leggen. Kortom, ik zit complexer in elkaar dan de eerste indruk die men van mij heeft.

Tegelijkertijd is deze quote een reminder voor mezelf dat niet alles is wat het lijkt. Dat is wat ik vaak ook ontzettend interessant vind aan mensen, onderwerpen, discussies en ga zo maar door. Het is heel makkelijk om een oordeel klaar te hebben (en daar maak ik me natuurlijk ook schuldig aan), maar als je onder de oppervlakte kijkt dan zie je dat het soms heel anders is… Daarom kan ik ook genieten van bijvoorbeeld boeken en tv-series. Ik vind “Orange is the New Black” daar een mooi voorbeeld van. De tv-serie is gebaseerd op het gelijknamige boek en gaat over Piper Kerman, een witte vrouw met veel kansen en mogelijkheid, die voor anderhalf jaar de gevangenis in moet vanwege het smokkelen van drugs tien jaar geleden. In het boek vertelt ze haar belevenissen en vertelt ze ook over haar fellow inmates. Deze vrouwen hebben misschien verschrikkelijke dingen gedaan, maar achter iedere vrouw schuilt een verhaal. Vaak zitten ze in een spiraal waar ze moeilijk uit komen. Het eerste seizoen van OITNB (te zien via Netflix; het tweede seizoen komt in juni op Netflix) laat echt de concrete verhalen van die vrouwen zien en hoe het is gekomen dat ze een bepaalde misdaad hebben gepleegd. Natuurlijk is het niet goed om een misdaad te plegen, maar er zijn vaak wel allerlei redenen en factoren die ertoe bij hebben gedragen.

Daarom daag ik jou uit om dit motto ten harte te nemen en dit mee te namen in je leven. De dingen zijn tenslotte altijd complexer dan ze lijken…

Advertenties

Een gedachte over “Niets is wat het lijkt…

  1. Pingback: Recensie ‘Orange is the New Black’ | De wereld van Anna

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s