12 Years a Slave

Vorige week heb ik de film “12 Years a Slave” gezien. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek en is een waargebeurd verhaal. Het gaat over Solomon Northup, een zwarte man, die in de 19e eeuw als vrij man met zijn familie een fijn leven leidt en succes geniet als violist. Totdat hij wordt ontvoerd en wordt verkocht als slaaf. De film laat zien wat hij allemaal moet doorstaan. Ik lig niet snel wakker van een film, maar 12 Years a Slave is absoluut blijven hangen. Het is een bijzonder verhaal en het is bijzonder goed overbracht door met name acteurs Chiwetel Ejiofor (“Solomon”) en Lupita Nyong’o (“Patsey”). Van tevoren heb ik vooral veel gehoord over Nyong’o, maar toen ik de film keek duurde het even voor ik doorhad dat zij het was. Ze speelt een jong meisje in de film terwijl ze in het echt 31 jaar oud is. De film is ontzettend heftig, er zitten een aantal martelscènes in waarbij je het echt niet droog kunt houden. Die scènes gaan door merg en been. Het is ongelofelijk wat er toen gebeurde en dat dit met de bijbel in de hand werd goedgepraat. Al zet het me ook wel aan het denken: wat zou ik gedaan hebben als ik in die tijd had geleefd? Zou ik het eens zijn met de mensen die pro-slavernij waren of zou ik het lef hebben er iets aan te doen (zoals in het boek “The Invention of Wings”)? Ik hoop dat laatste. En vergeet vooral niet dat er ook vandaag de dag nog steeds slavernij is. Denk aan de vrouwen die een mooie toekomst wordt beloofd in een Westers land, maar die vervolgens worden gedwongen om als prostituee te werken; of denk aan de mensen die hier in Nederland onder slechte arbeidsomstandigheden en tegen weinig tot geen vergoeding werken in de schoonmaakbranche. En helaas werken we daar allemaal aan mee. Wil je je bewust worden van wat jouw ‘slavery footprint‘ is? Lees er hier meer over en reken uit hoeveel slaven er voor jou werken. Ik heb het een tijd geleden uitgerekend en ik kwam op de 30 uit. 😦 Mensen zoals jou en mij die helaas in verkeerde omstandigheden terecht zijn gekomen. Laten we ons door een film als 12 Years bewust worden van slavernij en laten we vooral niet vergeten dat slavernij nog steeds aanwezig is. Omdat de film me zo heeft aangegrepen heb ik het boek gekocht om er nog wat dieper in te duiken. Ik ben benieuwd. Herinneren jullie je nog mijn blog over het boek The Invention of Wings? Ik heb onlangs vernomen dat deze film, die ook over slavernij gaat, verfilmd gaat worden. De rechten zijn gekocht door Harpo Films, het productiebedrijf van Oprah Winfrey. Net als 12 Years verdient ook dit boek het om verfilmd te worden.

Bekijk hieronder de trailer van 12 Years a Slave.

Advertenties

Een gedachte over “12 Years a Slave

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s