Internationale Vrouwendag 2014

Gisteren, 8 maart, was het Internationale Vrouwendag. Een dag waarop er altijd allerlei events zijn door het hele land. Ik was niet van plan ergens naar toe te gaan, omdat ik er niet echt iets interessants tussen had zien staan, maar naar aanleiding van een tip van een bijbelkringgenootje besloot ik om naar een dag van de Oecumenische Vrouwensynode te gaan. Het thema van de dag was ‘duurzame economie’ en ’s ochtends waren er een aantal inspirerende korte praatjes en ’s middags was er ruimte voor verdieping door middel van workshops. Het voelde echt als een warm bad. Zoals ik vorige week al schreef, voel ik me soms best alleen als het gaat om de combi van christen en feminist. Daarom kwam dit echt op het goede moment. Het was super om met mensen in gesprek te gaan over twee van m’n favoriete onderwerpen, om een heerlijk academisch verhaal te horen over feministische theologie, om nieuwe mensen te ontmoeten en om oude bekenden hier tegen te komen. Ook is deze week de Facebook-groep “Christelijk Feministisch Platform” van start gegaan, een veilige plek om met elkaar in discussie te gaan over geloof en feminisme. Wat dat betreft voelt het wel alsof m’n gebeden zijn verhoord. 🙂

 

Tegelijkertijd is het belangrijk niet te vergeten dat Internationale Vrouwendag nog steeds nodig is. Er is nog steeds gigantisch veel onrecht in de wereld en helaas hebben ook vrouwen daarmee te maken, puur en alleen om hun vrouwzijn. Een aantal voorbeelden waarom Internationale Vrouwendag Ă©n feminisme nog steeds nodig is:

 • Vrouwen ervaren nog steeds fysiek en seksueel geweld. In Europa geldt dat voor 1 op de 3 vrouwen.
 • Vrouwen verdienen nog altijd gemiddeld 18,5% per uur minder dan mannen. (bron)
 • Vrouwen nemen gemiddeld 43% van het landbouwwerk voor hun rekening, maar bezitten slechts een klein percentage van het land (FAO).

Dit zijn slechts drie van de vele voorbeelden die te noemen zijn. Google vooral als je er meer over wilt lezen.

Internationale Vrouwendag werd afgesloten met het trieste bericht dat Joan Ferrier op slechts 60-jarige leeftijd is overleden. Zij heeft veel betekend voor vrouwenrechten en het was een echte powervrouw. Ik wens de nabestaanden veel sterkte toe.

Advertenties

3 gedachtes over “Internationale Vrouwendag 2014

 1. Dag Sanne,
  Ik lees je blog vandaag en nodig je hartelijk uit voor een nieuwe bijeenkomst:

  De Oecumenische Vrouwensynode organiseert op 8 maart 2015 een synodemiddag in de Janskerk te Utrecht, met als thema “VrouwenVerhalen: zij vertelt, zij anders.”
  De middag staat in het teken van onderlinge ontmoeting, voornamelijk die tussen jong en oud(er). Een gevarieerd programma begint met een voorstelling van theatermaakster Marijke Kots. Onder het genot van een lekkere high tea volgt de mogelijkheid tot ontmoeting en gesprek. De middag wordt afgesloten met een viering waarin de vrouwenschola van het Vocaal Theologen Ensemble liederen van Hildegard van Bingen zal zingen.

  Het belooft een inspirerende, vrolijke middag te worden, waar vermaak met verdieping wordt verbonden en waar vrouwen van alle leeftijden samenkomen – wees welkom!

  Opgave is vanaf 1 december mogelijk via http://www.vrouwensynode.nl.
  Nadere info: synodedag2015@gmail.com.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s