Veertigdagentijd 2014

Vandaag is de start van de veertigdagentijd (ook wel ‘vastentijd’ genoemd), de veertig dagen voor Pasen (exclusief de zondagen). Ik weet niet veel over de historie ervan, maar het is voor veel christenen een periode om zich te bezinnen op hun leven en levensstijl. Vooral de laatste paar jaar merk ik in m’n eigen omgeving dat deze tijd veel bewuster wordt ingevuld dan een aantal jaar geleden (of het valt mij nu meer op). En ‘vasten’ kun je dan heel breed zien: geen vlees, geen social media, geen tv en ga zo maar door. Ik ga voor het eerst meedoen. Vorige jaren wilde ik dat ook maar ik kon telkens niet de knoop doorhakken waar ik op wilde vasten. Ik zag op de blog van Rachel Held Evans dat ze elk jaar een blog post schrijft over de vastentijd en dan veertig tips geeft voor deze tijd. Naar aanleiding daarvan heb ik besloten om het thema water te omarmen. Dat betekent concreet:

  • Het enige wat ik mag drinken is water en thee. (ik ga niet vasten op eten)
  • Ik douche elke keer zo kort mogelijk en wellicht dat ik gebruik ga maken van een timer/zandloper.
  • Het overtollige schoonmaakwater en douchewater vang ik op in emmers en giet ik in de stortbak van m’n wc om water te besparen. Het duurt altijd even voordat de douche warm is dus waarom niet het overtollige water opvangen? En er gaan aardig wat liters water doorheen als je het toilet doorspoelt.

De reden dat ik hiervoor heb gekozen is dat het niet te moeilijk is en er tegelijkertijd dan wel weer een uitdaging in zit. Ik drink namelijk vrij veel cola light. Zeker sinds ik op m’n nieuwe werkplek er de beschikking over heb gaat er aardig wat doorheen. Ik moet er wel bij zeggen dat ik een uitzondering maak voor de dag van m’n verjaardag en de dag waarop ik m’n verjaardag vier. Dan wil ik graag wat anders kunnen drinken dan water en thee en in principe mag je tijdens de zondagen wel genieten van datgene waar je op vast, dus daar ruil ik graag twee zondagen voor in. ūüėČ

Een ander aspect van de veertigdagentijd is dat je door te vasten meer tijd hebt voor God, maar ook dat je sowieso meer tijd vrij maakt om te bidden. Dat is dan ook een andere doel van mijn vastentijd. Ik bid eigenlijk niet, omdat ik het lastig vind en stiekem ook wel eng. Bidden kan namelijk behoorlijk confronterend zijn en kan zaken omhoog brengen waar je niet aan wilt denken. Tegelijkertijd is het best wel essentieel en wil ik ook graag meer tijd met God doorbrengen. Daarom heb ik het boek¬†“Women of the Torah: Matriarchs and Heroes of Israel”¬†van Stephen J. Binz gekocht. Om de drempel voor mezelf lager te maken heb ik gekozen voor een boek en methode die me aanspreken. Het is natuurlijk¬†obvious waarom ik voor de verhalen van vrouwen heb gekozen en daarnaast wordt de methode ‘lectio divina’ gebruikt. Ik weet er nog niet veel van, maar als ik het goed begrijp is het een manier om op een aandachtige manier een bijbeltekst te lezen en om op een aandachtige manier te bidden. Deze methode bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Lectio¬†– lezen op een aandachtige manier, luisterend lezen (bv. “Wat betekent de tekst?”)
  • Meditatio¬†– reflecteren op de betekenis van de tekst
  • Oratio¬†– bidden naar aanleiding van de tekst
  • Contemplatio¬†– luisteren naar wat God te zeggen heeft
  • Operatio – hoe kan ik handelen naar dat wat ik uit de tekst heb kunnen halen?

Aangeraden wordt om dit structureel in te bedden in je leven. Ik ben van plan elk weekend één hoofdstuk uit dit boek te lezen. Net als bijvoorbeeld met het bloggen merk ik dat kleine stappen zetten voor mij het allerbeste werkt.

Wil je meer weten over de Veertigdagentijd? Ontwikkelingsorganisatie Tear heeft een speciale scheurkalender voor de veertigdagentijd die ook in e-mailversie wordt verstuurd (dagelijks).

Advertenties

Een gedachte over “Veertigdagentijd 2014

  1. Pingback: Veertigdagentijd 2014 (2) | SuperSanne

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s