In m’n comfortzone: geloof & feminisme

Afgelopen dinsdag hadden we het bij m’n bijbelkring over binnen en buiten je comfortzone. Dat kwam naar aanleiding van een bijbelgedeelte dat we lazen over Jezus die op water loopt tijdens een storm en Zijn leerling Petrus die aan Jezus vraagt of hij naar Hem toe mag komen (Matteüs 14:22-33). Dat Petrus uit die boot het water op stapt zou je kunnen zien als een metafoor voor uit je comfortzone stappen. Voor iedereen is zo’n comfortzone weer anders. Twee onderwerpen die voor mij als m’n comfortzone voelen zijn geloof & feminisme. Ik voel me als een vis in het water bij deze twee onderwerpen. Tegelijkertijd staat de buitenwereld er anders tegenover. Thuis met m’n boeken en de blogs die ik volg voelt het vertrouwd, maar helaas zijn er veel mensen die niet zo positief staan tegenover deze onderwerpen. Ik moet zeggen dat mijn eigen ervaring is dat mensen negatiever staan tegenover feminisme dan ten opzichte van geloof. Als feminist word je toch al snel gezien als een zeur of om het in Engelse termen te zeggen: een killjoy. Ik heb er bewust voor gekozen om mezelf feminist te noemen en wel om de volgende redenen:

  • Ik ben voor gelijke rechten en kansen voor iedereen. Wat dat betreft gaat mijn vorm van feminisme niet alleen over seksisme, maar ook over bijvoorbeeld racisme en discriminatie van de LHBTQ-gemeenschap (lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender en queer). Ze zijn allemaal aan elkaar verbonden.
  • Door mezelf feminist te noemen wil ik de strijd erkennen die vrouwen en mannen voor mij hebben gestreden als het gaat om mensenrechten.
  • Ik wil deel uitmaken van een wereldwijde beweging die onrecht aan de kaak stelt en er niet voor weg schrikt zich daarover uit te spreken.

Zowel binnen het christendom als binnen het feminisme zijn er verschillen tussen mensen onderling. De website Faith in Feminism is daar een mooi voorbeeld van. Op deze website staan interviews met mensen van verschillende geloven en met diverse feministische perspectieven. Helaas hebben de meeste mensen nog steeds een stereotiep beeld van feministen als lesbische, mannenhatende en bh-verbrandende feministen. Naast het feit dat er nooit één bh is verbrand (het was een corset) doet het geen recht aan de diversiteit aan feministen die er zijn. Een typisch standaardgesprek dat ik met mensen heb als ik vertel over mijn vrouwenrechtenachtergrond is dat hij/zij wel voor gelijke rechten en kansen voor mannen en vrouwen is maar zichzelf geen feminist noemt. Wat zou het mooi zijn als meer mensen het feminisme zouden omarmen en de stereotypen loslaten.

Daarnaast speelt mijn geloof ook een cruciale rol in mijn leven en het inspireert mijn feminisme, net zoals feminisme m’n geloof weer beïnvloed. De combi van deze twee klinkt voor veel mensen vreemd. En ik moet zeggen dat ik het soms ook wel lastig vind, omdat ik er voor mijn gevoel nooit ergens helemaal bij hoor. Ik kan bijvoorbeeld de christenen die zichzelf feminist noemen op één hand tellen en als ik onder feministen ben heb ik toch soms net een andere mening vanwege m’n geloof. Het klopt dat er in de bijbel veel gedeeltes staan die niet bepaald positief zijn over vrouwen, maar daarom is het ook zo belangrijk om te kijken naar de context, de grondtekst (de originele Hebreeuwse of Griekse tekst) en je af te vragen: wie hebben de bijbel vertaald en hoe is het vertaald? En dan zul je zien dat sommige teksten net wat anders vertaald zijn dan als je naar de grondtekst kijkt. De komende tijd wil ik daar wat meer over gaan lezen, want ik ontdek steeds meer bloggers die hier over schrijven. Twee voorbeelden zijn Rachel Held Evans en the Junia Project. En daardoor vind ik ook meer boeken over dit onderwerp. Daarnaast is Jezus’ houding ten opzichte van vrouwen revolutionair voor de tijd waarin hij leefde. Hij ging op dezelfde manier om met vrouwen als met mannen en naast de twaalf mannelijke discipelen die bekend zijn had Hij ook vrouwelijke discipelen. Ik heb echt net die website van the Junia Project ontdekt en ik las daar een mooie blog van Katie Hickman over waarom zij een christelijke feminist is. Dit is wat ze onder andere zei:

What I think they don’t realize is how damaging the glorification of our differences can be. When common, natural differences are turned into prescriptive roles of ‘biblical manhood’ and ‘biblical womanhood’, not only are people who don’t fit these descriptions being told that they are essentially flawed, but they are also being denied the right to pursue who God really made them to be. It seems that in many Christian communities being a ‘biblical man’ or a ‘biblical woman’ is just as high a priority, if not more so, than being a biblical person. (…) From what I know from the life of Jesus, he called us to love God and love others selflessly. That’s all Jesus seemed to really care about. (…) Sometimes it’s easier to think that scripture is on our side than to really question entire systems of injustice.

Een mooie samenvatting van waarom ik een christelijke feminist ben. Ik wil dat mensen tot hun recht kunnen komen en dat ze kunnen ontdekken waar ze goed in zijn. Doordat er nog steeds ongelijkheid bestaat op basis van sekse, etniciteit, seksuele voorkeur, klasse en ga zo maar door, kan dat niet en blijft er super mooi potentieel onbenut. En die ongelijkheid zit niet alleen in ‘grote’ onderwerpen zoals vrouwenbesnijdenis en seksueel geweld maar dat zit ook weldegelijk in de kleine onderwerpen. Tel al die voor veel mensen ‘triviale’ dingen bij elkaar op en je ziet de ongelijkheid die er nog steeds is. En ik zet me er graag voor in om hier iets tegen te doen.

Advertenties

2 gedachtes over “In m’n comfortzone: geloof & feminisme

  1. Pingback: Internationale Vrouwendag 2014 | SuperSanne

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s