iPad, eReader of geen van beide?

Sinds ongeveer een jaar ben ik meer bezig met het thema duurzaamheid. Ik vind het belangrijk om keuzes te maken met oog voor milieu en mensenrechten. En dat is lastig, want je kunt het nooit allemaal goed doen. Toch is de tijd voorbij dat ik het idee had dat wat ik ook deed het toch niets uitmaakte. Ik ben er steeds meer in gaan geloven dat het beter is om kleine dingen te doen dan om helemaal niks te doen. Ook de film Cloud Atlas (2012) heeft bijgedragen aan die shift in denken. In de kern gaat de film over hoe de dingen die je doet als individu invloed kunnen hebben op het heden, maar ook op de toekomst. Want als je al die druppels op de gloeiende plaat bij elkaar optelt heb je misschien wel een oceaan. Een erg mooie gedachte, die ik tegenwoordig koester. Ook de volgende mooie uitspraak van Moeder Theresa spreekt me aan:

Not all of us can do great things. But we can do small things with great love.

Ik vind het daarom belangrijk om na te denken over de dingen die ik koop. Ik probeer mezelf er echt in te trainen om minder te kopen en gewoon tevreden te zijn met wat ik al heb. Een klein voorbeeld: ik zag op Etsy geweldige kattenkussens, maar die zijn behoorlijk prijzig en ik heb al kussens.

Ook vanuit de bijbel word ik geïnspireerd en aangespoord om me niet teveel te hechten aan materiële zaken. Toevallig lazen we vanochtend in de kerk het volgende bijbelgedeelte:

Wij richten ons niet op de zichtbare dingen maar op de onzichtbare, want de zichtbare dingen zijn tijdelijk, de onzichtbare eeuwig. (2 Korintiërs 4:18)

Ik overweeg om een iPad mini, een eReader of geen van beiden te kopen. Doordat ik nu van maandag t/m vrijdag een uur per dag in de trein zit vanwege m’n werk lijkt het me enorm handig één van die apparaatjes te hebben. Met een iPad zou ik bijvoorbeeld meer kunnen bloggen en met een eReader wordt m’n rugtas wat minder zwaar. Zeker wat betreft het bloggen merk ik dat ik na een dag werken niet echt zin meer heb om te gaan bloggen. Naast het feit dat veel van m’n avonden vaak sowieso gevuld zijn. Natuurlijk kan ik m’n laptop meenemen, maar dat maakt het gewicht van m’n rugtas nog zwaarder in combinatie met een lunchtrommel en een ‘fruittrommel’. Alleen zitten er naast deze voordelen ook een hoop nadelen aan vast, vooral als het gaat om mens & milieu. Zo is het slecht voor mensen, omdat de metalen die in apparaten zitten uit mijnen komen waar de arbeidsomstandigheden slecht zijn en het is slecht voor het milieu omdat er bijvoorbeeld giftige stoffen in zitten. Helaas zijn er weinig bedrijven die progressie boeken op dat gebied. Een bedrijf dat ik wel graag wil noemen is Fairphone, die ernaar streven een zo ‘eerlijk’ mogelijke telefoon verkopen. Want helaas is helemaal eerlijk is onmogelijk. Wat ik enorm waardeer aan Fairphone is dat ze transparant zijn over het productieproces en daar verantwoording over afleggen. Zo hoort het! 🙂 Lees ook deze interessante blog van christelijke jongerenorganisatie Time To Turn met een recensie van de Fairphone.

Wat dat betreft ben ik er nog steeds niet uit wat ik ga doen… Voor mij is de hamvraag: heb ik een iPad en/of eReader echt nodig of kan ik zonder? Ik laat het jullie weten wanneer ik eruit ben…

Advertenties

2 gedachtes over “iPad, eReader of geen van beide?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s