Self Empowering Sunday (11): The Invention of Wings

theinventionofwingsAfgelopen maand heb ik het net uitgekomen boek The Invention of Wings van Sue Monk Kidd gelezen. Ik werd enthousiast over dit boek toen ik zag dat Oprah Winfrey dit boek had gekozen voor haar boekenclub. Het is een historische roman die zich afspeelt in het Verenigde Staten van de 19e eeuw, een tijd waarin slavernij zichtbaar aanwezig was. Het verhaal gaat over Sarah Grimké, een meisje dat opgroeit in een plantagefamilie, die op haar elfde verjaardag als cadeau een slaaf krijgt met de naam Hetty ‘Handful’ Grimké. Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van deze meisjes en laat zien hoe zij omgaan met slavernij, de relatie die zij tot elkaar hebben en hoe zij zich door de jaren heen ontwikkelen. Beide dames hebben echt bestaan en ik vond het daarom ook erg interessant om na het gehele boek te hebben gelezen, wat meer achtergrondinformatie te lezen over het boek. Monk Kidd stuitte op Sarah en haar zus Angelina bij een bezoek aan het Brooklyn Museum in New York om Judy Chicago’s The Dinner Party te zien. Dit is een kunstwerk dat de prestaties van vrouwen door de eeuwen heen viert. Het laat een goed gedekte tafel zien met 37 plaatsen die elk symbool staan voor een vrouw uit de geschiedenis. Ook liggen er 999 vloertegels die elk ook weer symbool staan voor een vrouw uit onze geschiedenis. Dat is waar Monk Kidd stuitte op deze twee bijzondere zussen. Want Sarah en Angelina streden onder andere tegen slavernij en voor vrouwenkiesrecht. Voor mij zijn dit soort vrouwen een voorbeeld en daar haal ik veel inspiratie uit. Tegelijkertijd vergeet ik soms dat ook deze moedige vrouwen zo hun worstelingen hebben. Monk Kidd schrijft het volgende over Sarah:

As I read about the sisters, I was drawn more and more to Sarah, and what she’d overcome. Before stepping unto the public stage, she experienced intense longings for a vocation, crushed hopes, betrayal, unrequited love, loneliness, self-doubt, ostracism, and suffocating violence. It seemed to me she had invented her wings not so much in spite of these things, but because of them. What compelled me as much as her life as a reformer was her life as a women. How did she become who she was? (mijn accent)

Dit is meteen een goede verklaring van de geweldige titel van dit boek. Door het boek heen las ik de strijd die Sarah leverde met haar passie. Iets waar ik me ook in herken. Ik heb een vurig verlangen om de wereld een stukje beter te maken en dat is niet altijd makkelijk. Elke dag moet ik weer die keuze maken om m’n hart te volgen en het goede te doen. Want dat ik nu een financiële functie heb bij een modebedrijf wil niet zeggen dat ik niets meer kan met m’n passie voor vrouwenrechten. Het vereist creativiteit, de wilskracht om er toch wat van proberen te maken en een kritische blik op mezelf. Sarah voelde zich bijvoorbeeld lange tijd depressief, omdat ze niet het gevoel had een verschil te kunnen maken. Ook vrouwen hadden maar weinig rechten in die tijd en het verlangen van Sarah om advocaat te worden werd bestraft door haar ouders met een verbod op het lezen van boeken. Wat dat betreft zaten zowel Sarah als Hetty gevangen. Natuurlijk op twee totaal verschillende manieren maar beide vrouwen liepen vast. Sarah concludeerde op een bepaald moment zelfs dat ze helemaal meeging in de status quo die er in de maatschappij heerste en dat ze daardoor haar passie om voor slavernij te strijden verloor. Gelukkig gooide ze op tijd het roer om en is ze in ieder geval voor mij een inspiratiebron. Want ik kan wel bij de pakken neer gaan zitten, maar uiteindelijk zal ik toch moeten proberen er zelf wat van te maken.

Advertenties

2 gedachtes over “Self Empowering Sunday (11): The Invention of Wings

  1. Pingback: 12 Years a Slave | SuperSanne

  2. Pingback: Het zoveelste 2014 lijstje | SuperSanne

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s