Self Empowering Sunday (9): The Color Purple

Afgelopen donderdag was ik bij een filmavond waar we de film “The Color Purple” hebben gekeken. Hoewel ik deze film al vaak heb gezien blijft het een geweldige film. Het is namelijk één van m’n favoriete films, die ik denk ik zo’n 10 jaar geleden voor het eerst zag. Ik heb zelfs de filmposter gekocht en laten lamineren waardoor het er mooier uitziet en ook veel langer goed blijft (zie foto).

[SPOILER ALERT:] Wil je de film nog zien of het boek nog lezen, lees m’n blog dan nadat je dat hebt gedaan. Of lees verder op eigen risico. 😉

The Color Purple“The Color Purple”, naar het gelijknamige boek van Alice Walker, speelt tussen 1900 en 1930 en gaat over het jonge Afro-Amerikaans meisje Celie (Whoopi Goldberg) en laat de problemen van Afro-Amerikaanse vrouwen zien met onder andere armoede, racisme en seksisme. Celie wordt thuis al slecht behandeld en haar vader misbruikt haar waardoor ze van twee kinderen bevalt. Als 14-jarige wordt ze gedwongen te trouwen met een man die ze Mister noemt (Danny Glover), een man die haar behandelt als een voetveeg en haar slaat en verkracht. Als Mister haar dan ook nog eens verbiedt om contact met haar zusje Nettie te hebben (want Nettie weigert in te gaan op Mister’s seksuele avances) lijkt alle hoop verdwenen. De film laat zien hoe Celie na vele jaren toch voor zichzelf opkomt. Dat komt door een aantal dingen: gedurende de jaren dat ze bij Mister woont ontwikkelt ze een warme vriendschap met Shug Avery (Margaret Avery), een jazz zangeres die wordt aanbeden door mannen maar om die reden ook wordt veracht. Shug leert Celie om van zichzelf te houden en de mooiste illustratie daarvan is het lied “Miss Celie’s Blues” (zie YouTube clip hieronder; de zangstem van Shug Avery is overigens niet die van de actrice zelf maar van Táta Vega). Ook vindt Celie na jaren brieven van haar zusje Nettie, die door Mister werden achtergehouden. Celie dacht dat niemand van haar hield, maar naast Shug had ze nu ook haar zusje en ook dat gaf haar veel kracht. Dat is ook meteen waarom ik de film zo empowerend vind: het is nooit te laat om (opnieuw) voor jezelf op te komen en te laten zien waar je voor staat. Ook de titel sluit daar mooi op aan. Ergens aan het einde van de film lopen Celie en Shug door een veld met paarse bloemen en zegt Shug: “I think it pisses God off if you walk by the color purple in a field somewhere and don’t notice it”. In deze zin staat “the color purple” symbool voor Celie en al die mensen die niet gezien worden. Ik besefte afgelopen donderdag dat dit ook één van mijn motto’s is in het leven: ik wil dat mensen die niet gezien worden wel worden gezien en daar wil ik een bijdrage aan leveren. Ook had ik het idee dat verlossing (“redemption”) een thema was in de film. Dat kwam onder andere terug doordat Mister aan het einde van de film iets goeds deed voor Celie. Er was overigens veel kritiek op de manier waarop Afro-Amerikaanse mannen werden neergezet in het boek en in de film, maar ik denk dat het vooral goed liet zien dat Mister heel erg beïnvloed werd door de opvoeding van zijn vader. Mister weet zich sociaal gezien vaak geen houding te geven en grijpt terug op dat wat hem geleerd is door zijn vader: hij slaat en mishandelt zijn eigen vrouw. En dat geeft hij ook door aan zijn eigen zoon.

Jullie merken het al: ik ben erg enthousiast over de film. 😉 Om deze blog af te sluiten zou ik graag nog twee redenen willen geven waarom deze film een must-see is:

  • Goede casting. Zowel Whoopi Goldberg, Margaret Avery als Oprah Winfrey spelen ontzettend goed. Door de film is Goldberg bekend geworden bij het grote publiek en het is het debuut als actrice van Oprah Winfrey. Al deze vrouwen zetten hun personages goed en geloofwaardig neer. Ook Danny Glover, die Mister speelt, is geloofwaardig.
  • De muziek. In de film komt van die oude soul, blues en gospel voor, muziek waar ik enorm van kan genieten. Er zijn met name twee liedjes waar ik enorm van heb genoten: “Miss Celie’s Blues”  en het geweldige gospellied “God Is Trying To Tell You Something”.

Genoeg redenen dus om die film te kijken! Hieronder kunnen jullie een video zien van “Miss Celie’s Blues”.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s