Self Empowering Sunday (7): Genderstudies

In 2006 nam ik een radicale beslissing: ik wilde Genderstudies gaan studeren. Op het moment dat ik die beslissing nam begon ik met het vierde en laatste jaar van m’n HBO-opleiding Bedrijfseconomie. Hoewel ik die opleiding prima vond merkte ik toch dat ik de bezieling miste die andere studiegenoten wel hadden. Ik ben altijd al iemand geweest met veel interesses, dus ik had wel een aantal studies in m’n hoofd die me leuk leken om te doen maar ik had nog geen ‘klik’ gemaakt met één daarvan. In de zomer van 2006 las ik het autobiografische boek “Mijn woestijn” van Waris Dirie. Waris groeit op in een nomadenfamilie in Somalië en wordt als 5-jarig meisje besneden. Als 13-jarige wordt Waris uitgehuwelijkt en daarom vlucht ze naar familie in Mogadishu. Daarna belandt ze in Londen, omdat haar oom daar ambassadeur voor Somalië is en zij bij die oom als dienstmeisje aan de slag kan. Wanneer haar oom weer teruggaat naar Somalië lukt het haar om in Engeland te blijven en wordt ze ontdekt als fotomodel. Ook krijgt ze een rol in een James Bond-film. In 1997 vertelt ze in een interview voor tijdschrift Marie Claire over haar besnijdenis en dat is ook het moment waarop haar werk om vrouwenbesnijdenis te bestrijden begint. Ze is bijvoorbeeld een tijdje VN-Ambassadeur geweest om dit probleem aan de kaak te stellen en momenteel runt ze ook een organisatie, de Desert Flower Foundation. Door dit boek wilde ik iets doen. Het maakte een boosheid in me los en bracht m’n rechtvaardigheidsgevoel naar boven. Vooral de laatste pagina van het boek sprak tot me, omdat ze zich daarin afvraagt waarom, als God ons al perfect heeft geschapen, ze besneden moest worden. Zodra ik het boek dichtsloeg wist ik dat ik Genderstudies wilde gaan studeren om iets te kunnen doen.

Het is inmiddels alweer een aantal jaren geleden, maar ik heb er nog steeds geen spijt van dat ik die stap heb genomen. Ik heb me vier jaar lang mogen onderdompelen in het warme bad dat de universiteit heet. Het was ook veel meer mijn plek dan de Hogeschool. Ik houd ervan om veel te lezen, na te denken en te analyseren en daar paste de universiteit goed bij. Genderstudies is een opleiding waarbij je leert te zien dat verschillen tussen mensen op basis van geslacht, etniciteit, seksuele voorkeur, klasse, religie enz. doorklinken in alle aspecten van onze cultuur. De verwachtingen en rolpatronen die er in Nederland bijvoorbeeld zijn voor vrouwen en mannen hebben consequenties voor de rest van de cultuur. Denk bijvoorbeeld aan het ‘ideaal’ van een aantal jaren geleden dat de man de kostwinner is van het gezin en de vrouw thuis blijft om voor de kinderen te zorgen. Wat je ook hiervan vindt, het zorgt ervoor dat zowel mannen als vrouwen in een bepaalde mal worden geduwd die ze wellicht niet past. Ook zie je de laatste tijd steeds meer debatten ontstaan omtrent mannelijkheid: als je je als man ‘vrouwelijk’ gedraagt en dus afwijkt van de ‘mannelijke’ norm dan word je vaak gezien als ‘homo’ of ‘watje’. Dit zijn slechts enkele van de onderwerpen die aan bod zijn gekomen bij Genderstudies. Ik zou wat dat betreft heel lang door kunnen gaan met vertellen wat er allemaal aan bod is gekomen.

Naast dat het me heel veel extra kennis heeft opgeleverd, heb ik er persoonlijk ook veel aan gehad. Ik heb het idee dat ik er enorm door ben gegroeid qua persoon. Genderstudies was een bevestiging van mijn passie voor rechtvaardigheid en ik kan me nu veel beter verwoorden als het gaat om bijvoorbeeld discriminatie. Daarnaast is het enorm verfrissend om me ervan bewust te zijn dat ‘vrouwelijkheid’ iets is wat onder andere beïnvloed is door de maatschappij, waardoor ik nu lekkerder in m’n vel zit. Mijn vrouwelijkheid is net zo uniek als die van een andere vrouw. En uiteindelijk gaat het erom dat mannen en vrouwen niet perse van elkaar verschillen vanwege hun sekse, maar dat iedereen verschilt van elkaar (ongeacht sekse).

Advertenties

Een gedachte over “Self Empowering Sunday (7): Genderstudies

  1. Pingback: Onderwerpen die mij drijven… | SuperSanne

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s