Self Empowering Sunday (3): Brené Brown

[Voor de 1e en 2e aflevering van deze serie, klik hier en hier.]

Soms lees je de beschrijving van een boek en weet je meteen dat het wel eens een heel goed boek zou kunnen zijn. Dat had ik met de boeken van Brené Brown. Ik ‘ontdekte’ haar toen ik een TEDx video langs zag komen van haar. Brené is professor en onderzoeker aan de Universiteit van Houston en doet onderzoek naar onderwerpen als angst, authenticiteit, kwetsbaarheid, moed en schaamte. Ze kwam er tijdens haar onderzoek achter dat de mensen die het gelukkigst zijn juist de mensen zijn die zich kwetsbaar durven op te stellen, negatieve emoties accepteren en er doorheen gaan en uitdagende situaties aangaan. In haar boek The Gifts of Imperfection legt ze meer uit over het concept ‘Wholehearted living – a way of engaging with the world from a place of worthiness’ (vrij vertaald: met je hele hart leven) en geeft ze tien handvatten voor hoe je meer vanuit een gezond gevoel van eigenwaarde kunt leven. Daarnaast heb ik ook haar meest recente boek Daring Greatly gelezen, dat onder andere gaat over omgaan met lastige situaties die negatieve gevoelens oproepen. Eén van de lessen die ik heb geleerd is dat het juist enorm krachtig is als iemand zich kwetsbaar opstelt. Een tweede les die ik heb geleerd is dat je soms ergens doorheen moet en dat je daar vaak sterker van wordt. Een aantal maanden geleden heb ik bijvoorbeeld belijdenis van m’n geloof afgelegd in de kerk waar ik regelmatig kom en dat was best spannend. Ik heb voor een volle kerkzaal een persoonlijk verhaal verteld over hoe moeilijk ik het soms vind om me kwetsbaar op te stellen en hoe God me daarbij helpt. Het voelde echt alsof ik m’n hele hart daar neerlegde en dat was enorm spannend. En dat terwijl ik belijdenis doen heel lang heb uitgesteld, juist omdat ik voor die volle kerkzaal moest gaan staan en dit verhaal dan zou gaan vertellen. Ik hoefde dat van de kerk niet te doen, maar ik wilde het zelf gewoon graag. Uiteindelijk ging het ontzettend goed en kreeg ik hele fijne en lieve reacties. En de week voordat ik belijdenis deed, had ik er met de dominee en de andere twee kerkleden die ook belijdenis deden voor gebeden en werd ik tijdens het bidden rustig. Voor mij was dat echt de bevestiging dat God me tijdens het uitspraken van die woorden rust zou geven. Het gekke was dat hoe dichter ik bij dat moment kwam, hoe rustiger ik werd. En toen ik m’n verhaal eenmaal had gedaan vond ik het zo leuk dat ik nog een keer wilde! Het voelde als een enorme overwinning en dat neem ik de rest van m’n leven mee. Een ander mooi voorbeeld is dat ik momenteel toneellessen volg en dat is elke les weer een uitdaging. Vooral omdat ik dingen doe die eigenlijk best eng en spannend zijn, maar ik merk dat als ik daar gewoon helemaal doorheen ga en alle gevoelens die ik op dat moment ervaar (onzekerheid) ook echt voel dat ik daar juist sterker van word. Het mooie van deze boeken is wat dat betreft ook dat ze echt blijven hangen en dat ik er veel aan heb in het dagelijkse leven. Verder heeft Brené enorm veel zelfspot en humor. Toen ze er bijvoorbeeld achterkwam dat zij niet één van die mensen is die ‘wholehearted living’ in de praktijk brengt had ze het daar even best moeilijk mee, maar nu gebruikt ze haar eigen ervaringen om te laten zien hoe je aan jezelf kunt werken. Ik kan haar boeken wat dat betreft echt aanraden en wil je een voorproefje dan kun je het haar TEDx talks bekijken om een idee te krijgen. Hieronder vind je haar allereerste TED talk, de andere twee vind je hier en hier.

Advertenties

4 gedachtes over “Self Empowering Sunday (3): Brené Brown

  1. Pingback: Self Empowering Sunday (6): Toneellessen | SuperSanne

  2. Pingback: 2013 | SuperSanne

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s