Het Grote Racisme Debat (1)

De Sint is nog maar een paar weken in Nederland, maar het debat over Zwarte Piet is in september al in volle hevigheid losgebarsten. Het is de eerste keer dat ik zo’n heftig debat over racisme meemaak. Ik zat er al een hele tijd over te denken om een blog post erover te schrijven, maar makkelijk is dat niet. Na het lezen van de vele opiniestukken die in kranten en op websites zijn verschenen in combinatie met mijn eigen kennis ben ik er klaar voor om mijn ideeën te delen.

Net zoals zoveel andere mensen heb ook ik me regelmatig verloren in de vele online discussies over Zwarte Piet. Ik heb vaak de neiging om op te komen voor mensen die naar mijn mening niet gehoord worden, voor mensen wiens mening totaal verdraaid wordt en voor mensen die op een respectloze manier digitaal worden ‘afgemaakt’. Zelfs als ik het niet eens ben met deze mensen. In deze discussie waren vooral de anti-Zwarte Piet betogers de underdogs (al ben ik het hoofdzakelijk wel met ze eens). Maar naast de discussies over Zwarte Piet waren er ook nog verschillende incidenten rondom Jack Spijkerman, Daphne Bunskoek, Gordon en de sollicitant die afgewezen werd vanwege zijn huidskleur. Allemaal zijn ze onderdeel van een breed racismedebat dat op dit moment plaatsvindt. Twee zaken vallen me hierbij op:

  • De heftigheid van de reacties.
  • De eenzijdigheid van de reacties.

Tegelijkertijd kun je je afvragen in hoeverre deze reacties representatief zijn voor de veelkleurigheid van de Nederlandse samenleving. Nienke Venema, directeur van Humanity in Action Nederland, schreef er op Joop een goed artikel over. Ze beargumenteert dat het allemaal niet zo zwart-wit is en dat iets racistisch zeggen of doen niet hetzelfde is als racist zijn. De positieve kant van de vervelende gebeurtenissen van de afgelopen weken is dat het nu open en bloot op tafel ligt en we er niet langer meer omheen kunnen. De sollicitant die werd afgewezen vanwege zijn huidskleur heeft hard bewijs om aan te tonen dat hij is afgewezen vanwege zijn huidskleur. Meestal is discriminatie echter lastig te bewijzen. En dat is een belangrijk punt. Want hoe mooi het ook is dat we ongeacht geslacht, huidskleur, religie, seksuele voorkeur enz. allemaal voor de wet gelijk zijn betekent nog niet dat er geen discriminatie meer is. Discriminatie vindt heel subtiel plaats en als je je mond erover opentrekt dan wordt het al gauw weggezet als ‘gezeur’. Denk bijvoorbeeld aan de discussie van een paar weken geleden over de rolbevestigende Bart Smit folder. Toen journalist Asha ten Broeke bij Pauw & Witteman zat om over dit onderwerp te praten, werd ze zo goed als uitgelachen. Want we zijn als mannen en vrouwen toch allang geëmancipeerd en gelijk aan elkaar? Zelf ben ik ervan overtuigd dat als je alle kleine dingen bij elkaar optelt, je kunt concluderen dat er nog steeds seksisme, racisme en andere vormen van discriminatie plaatsvinden. Helaas…

Maar… ik ben ook een optimist en de discussies van de laatste weken laten ook zien dat er wat aan het veranderen is. Volgende week zal ik mijn licht laten schijnen op mogelijke manieren waarop je de discussie op een vruchtbare manier kan voeren. Wil je meer lezen over Zwarte Piet en racisme? Hieronder heb ik de verschillende artikelen die ik de afgelopen tijd op social media heb gedeeld op een rijtje gezet (van nieuw naar oud). Daarnaast kan ik ook zeker de blog van schrijver Anja Meulenbelt aanraden, waar ze op het moment het onderwerp racisme aan het verkennen is.

Verder lezen
Venema, Nienke. “Een racistische opmerking maakt je nog geen racist.” Joop 25 nov. 2013.
Broeke, Asha ten. “‘Wij zijn kleurenblind, dus laat ons kinderfeest met rust.'” Volkskrant 25 okt. 2013.
NederlandSpreekt.tumblr.com
Heus, Gerrit de. “Zwarte Piet.” 26 okt. 2013.
“Geen kleurpieten na bedreiging.” NOS 23 okt. 2013.
Vuijsje, Robert. “‘De Zeurpiet kan nog wel gelijk hebben.'” Volkskrant 12 okt. 2013.
Bijster, Pauline. “Breivik-fan is Zwarte Pieten-fan. En jij, ben jij het nog?” HP De Tijd 8 okt. 2013.
“Racistische reacties op anti-Zwarte Piet betoog.” Joop 7 okt. 2013.
“Racistische reacties anti-Zwarte Piet betoog van Quinsy Gario.” Wij blijven hier 8 okt. 2013.

Advertenties

Een gedachte over “Het Grote Racisme Debat (1)

  1. Pingback: Het Grote Racisme Debat (2) | SuperSanne

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s