Loopbaantraining

Sinds maart ben ik op zoek naar werk en ik heb gemerkt dat ik eigenlijk steeds minder goed weet wat ik nou precies wil. Toen ik aan de opleiding Genderstudies begon was het mijn ultieme doel om bij een ontwikkelingsorganisatie te werken, maar dat is op het moment niet echt realistisch meer en de komende jaren wordt het er – vanwege nog meer bezuinigingen – ook niet echt leuker op. Ik was al langer van plan om een loopbaantraining te volgen of om eens te kijken of ik met een coach in gesprek kon gaan toen een ex-collega mij een leuke aanbieding voor een loopbaantraining doorstuurde. Dit soort trainingen zijn meestal niet erg goedkoop, maar omdat deze training van Bee-Me voor het eerst werd gegeven hoefde ik maar 100 euro te betalen dus dat risico durfde ik wel aan.

Tijdens de training hebben we naar verleden, heden en toekomst gekeken en hebben de deelnemers elkaar gecoacht bij verschillende oefeningen. De training werkte in mijn geval vooral goed, omdat ik gedwongen werd om de gedachten die ik had tijdens het weekend (maar ook daarvoor) echt op papier te zetten. Aanvankelijk was het mijn doel om m’n kwaliteiten, interesses en daaraan gelinkte carrièrepaden op een rijtje te krijgen, maar tijdens het weekend kwam het accent vooral op die carrièrepaden te liggen. Ik denk dat ik m’n kwaliteiten redelijk in beeld heb, maar ik weet niet zo goed wat daar nou voor banen bij passen. Dat weet ik na de training nog steeds niet zo goed, maar ik ga in ieder geval verder met iets wat ik al langer in m’n hoofd heb: schrijven.

Ik heb altijd al iets met taal gehad. Op de basisschool was het m’n favoriete vak, ik zat in het leesgroepje met het hoogste niveau en als ik een opstel moest schrijven schreef ik zo twee kantjes vol. Ik kan er ook enorm van genieten om mooie zinnen te formuleren en m’n (grotendeels Engelse) papers op de universiteit werden vrijwel altijd met minimaal een 7,5 beoordeeld. Genoeg redenen om er iets mee te doen dus. Daarnaast vind ik schrijven een mooie manier om een onderwerp van verschillende kanten te belichten. Als ik een paper moest schrijven was het denkproces minstens zo belangrijk en als ik m’n gedachten eenmaal had geordend schreef ik alles zo op. Dat denkproces en mijn analytisch denkvermogen is mijn kracht, maar tegelijkertijd ook een zwakte. Ik heb namelijk nogal de neiging om teveel na te denken en om daardoor niets te doen, omdat ik vind dat ik iets eerst helemaal perfect moet hebben uitgedacht. Het wordt dus tijd om echt iets te gaan doen en aan het einde van de loopbaantraining hebben we een actieplan opgesteld. Een aantal van die acties zijn:

  • Ik schrijf minimaal 1x per week een blog post om te verkennen of schrijven iets voor me is.
  • Ik ga in kaart brengen welke verplichtingen ik heb, wat prioriteiten voor me zijn en welke verplichtingen ik wellicht kan laten vallen.
  • Ik ga met mensen in gesprek die een inspirerende baan hebben (bv.: mensen die met schrijven hun geld verdienen).
  • Ik blijf dingen doen die buiten m’n comfortzone liggen (bv.: toneellessen, zanglessen) zodat ik mezelf kan blijven ontwikkelen.
  • Ik maak een online portfolio (via About.me) aan waarop ik mezelf (inclusief mooie foto’s van mezelf) presenteer.
  • Ik laat mooie visitekaartjes drukken.

Ik heb meer acties op m’n lijstje staan, maar dit zijn er een aantal. Iets anders dat niet in m’n actieplan staat maar wat ik toevallig tegenkwam is een schrijfcafé bij de boekenwinkel waar ik wel eens werk als vrijwilliger. De bedoeling van zo’n schrijfcafé is vooral om te beginnen met schrijven, want dat is voor veel schrijvers blijkbaar een probleem. Om het wat makkelijker te maken staat er tijdens zo’n schrijfcafé een thema centraal en in dit geval is dat ‘lichtpuntjes’. Daarnaast wordt er tijdens die twee uur koffie, thee en wat lekkers geserveerd. Het lijkt me daarom ook erg gezellig om dat samen met anderen te doen en het is een fijne afwisseling van het solliciteren. Ik ben erg benieuwd en zal er hier uiteraard verslag van uitbrengen! 🙂

Advertenties

7 gedachtes over “Loopbaantraining

  1. Wat ontzettend goed dat je deze eerste stap meteen na de loopbaantraining hebt genomen! Ik herken mijzelf enorm in de denker die je schetst en die dikwijls te lang blijft malen, en ja, de enige manier om daaraan voorbij te komen is te DOEN! Veel succes met de volgende stappen en ik kijk uit naar je verslag daarvan 🙂

  2. Het is goed van je dat je het aandurft om kritisch te kijken naar je loopbaankeuze en wat je nu verder wilt doen. Schrijven is erg leuk en bloggen ook! Ik hoop dat het je lukt om een baan te vinden die bij je past en waar je het naar je zin hebt. Je zit in elk geval niet stil en daar is ook al wat voor te zeggen, vind ik.

  3. Pingback: 25 | SuperSanne

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s